ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ


29-5-2015
Greek Spirit
Την περασμένη εβδομάδα επαγγελματικές υποχρεώσεις με οδήγησαν στον Ν.'Εβρου και συγκεκριμένα στις δύο βορειότερες πόλεις του , το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα.( Еξ ου και η παροδική αραίωση στην ανάρτηση άρθρων μου στο ιστολόγιο).
Η ηρεμία και οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας, η άνεση στην κυκλοφορία, η ευχάριστη υποτονικότητα στην τοπική αγορά, κάτι οι βροχές και η ευχάριστη δροσιά που τις ακολούθησε, κάτι από τον εβρίτικο κάμπο που εναλλάσσει τα καλοφροντισμένα και νοικοκυρεμένα χωράφια με καταπράσινες οάσεις της τοπικής χλωρίδας , η ανεπιτήδευτη ευγένεια  των κατοίκων αποτέλεσαν ένα άλλου είδους περιβάλλον , μου θύμισε κάτι από Β. Ευρώπη  αλλά σε μια εκδοχή πολύ πιο οικεία .

Το απόγευμα της 26 Μαΐου έχοντας πλέον εκπληρώσει όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μου είχα πολύ ελεύθερο χρόνο για εξερευνήσω απερίσπαστος την περιοχή. Παράπονα πολλά από τους ντόπιους, παράπονα σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τον τζίρο των ελεύθερων επαγγελματιών, την ανεργία , το νέο κύμα νέων που μεταναστεύουν στην Γερμανία και που αυτή την φορά η γνώση της Γερμανικής είναι υποχρεωτική για να εργασθούν,τα αδιέξοδα των ηλικιωμένων, παράπονα τα οποία εκφράζονταν με στωικότητα, χωρίς μεμψιμοιρία, με καθαρό λόγο και σκέψη , αποφεύγοντας τις κορώνες αγανάκτησης.
Γύρω στις 7 το απόγευμα βρισκόμουν έξω από super market της γνωστής Γερμανικής αλυσίδας οπότε και ξαφνικά το τεράστιο πάρκινγκ άρχισε να γεμίζει με αυτοκίνητα πελατών τα οποία κετάφθαναν κατά δεκάδες. Μέσα από τα αυτοκίνητα ξεπηδούσαν νέοι άνθρωποι κατά κύριο λόγο. Οικογένειες με νέους γονείς με τα βρέφη τους στις αγκαλιές τους, ζευγάρια αλλά και πολλοί μόνοι νεαροί.
Οι πινακίδες των αυτοκινήτων έδειχναν ότι πολλοί από αυτούς τους που κατέφθαναν σε κύματα δεν ήταν ντόπιοι . Μα ποιος Δραμινός , Θεσσαλονικιός, Βολιώτης θα ερχόταν Τρίτη απόγευμα στο Διδυμότειχο να ψωνίσει;
Η απορία μου λύθηκε γρήγορα από τον ντόπιο συνεργάτη μου που με συνόδευε. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στρατιωτικοί κατά κύριο λόγο, αστυνομικοί κατά δεύτερο και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως δάσκαλοι ,οι οποίοι μόλις είχαν πληρωθεί τον μισθό τους. 
Ο ίδιος ευχάριστος αναβρασμός σε όλη την πόλη, η αγορά της πόλης δύο ώρες πριν το κλείσιμο της απέκτησε κίνηση σαββατιάτικου πρωινού.
Βενζινάδικα, μανάβικα, σούπερ μάρκετ ήταν έτοιμα να ανταποκριθούν στην ζήτηση. Βλέπετε η αγορά εκεί γνωρίζει ότι κάθε  26 του μήνα το δημόσιο πληρώνεται. 
Στον βόρειο Έβρο υπηρετούν χιλιάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί , σε ποσοστό μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα καθοριστικό παράγοντα στην τοπική οικονομία. 
Βέβαια από ότι έμαθα η κίνηση στην αγορά δεν διαρκεί για πολλές ημέρες εφόσον και οι μισθοί των δημοσιών υπαλλήλων έχουν περικοπεί με αντίκτυπο και στην αγοραστική τους δυνατότητα.Με άλλα λόγια μετά τις 10 κάθε μήνα η κίνηση στη αγορά πέφτει.
Πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι η λύση είναι η ανάπτυξη, η εκβιομηχάνιση κτλ, τα οποία είναι σωστά.
Στην παρούσα φάση όμως η αλήθεια, η καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών της αγοράς της ακριτικής πόλης εξαρτάται από τους δημόσιους υπάλληλους.
Σε αυτή την ακριτική πόλη πολύ δύσκολα θα ακουστούν τσιτάτα του τύπου ''τα τρωκτικά του δημοσίου'' ή ''απολύστε τους τεμπέληδες να μειωθούν τα ελλέιματα'' .
Σε αυτή την ακριτική περιοχή μπορεί να δει κανείς ανάγλυφη την πραγματικότητα , πραγματικότητα που ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά χάνεται μέσα στο ετερόκλητο πλήθος των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων .
Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι συντηρούν πλέον ότι έχει απομείνει από την οικονομία στην Ελλάδα. Πέρα από κάθε είδους ιδεολογήματα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν χρήμα τότε δεν θα έχει  και η αγορά.
Θα ήταν ανόητο να ισχυριστώ ότι έχω την ικανότητα να κάνω οικονομικές και μακροοικονομικές αναλύσεις αλλά ας έρθει κάποιος να μου πει πως θα τζιράρουν οι επιχειρήσεις λιανικής στην ακριτική πόλη που βρέθηκα εάν αύριο και στα πλαίσια της ΄΄τεχνοκρατικής αναπτυξιακής πρακτικής'' μειωθούν οι μισθοί του δημοσίου ή ακόμα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Ερευνώντας λίγο ακόμα έμαθα ότι η τοπική νεολαία έχει βρει διέξοδο από την ανεργία κατατασσόμενη στα σώματα ασφαλείας.
Οι νέοι της επαρχίας απελευθερωμένοι από την θολούρα των συνομήλικων τους στα μεγάλα αστικά κέντρα εφόσον αποκτήσουν το αγαθό της εργασίας δημιουργούν αμέσως οικογένεια πάντα με την υποστήριξη και των συγγενών τους οι οποίοι διαμένουν κοντά τους.Οικογένεια σημαίνει και παιδιά, σημαίνει αντίσταση στην υπογεννητικότητα
Το δημόσιο έχει αναλάβει τον ρόλο που έχουν αναλάβει οι βιομηχανίες και εταιρίες κολοσσοί στην Γερμανία και αλλού και οι οποίες συντηρούν ολόκληρες πόλεις με την δραστηριότητα τους.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες ανάλογου μεγέθους και ίσως και  ανάλογηςκοινωνικής ευθύνης και τον ρόλο αυτό στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου τον έχει αναλάβει το δημόσιο.
Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς ή ευτυχώς...
Εάν το δημόσιο χάσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως εργοδότης ακριτικές περιοχές όπως του Έβρου όχι μόνο θα χάσουν τον πληθυσμό τους στην Γερμανία αλλά κυριολεκτικά θα αλλάξουν χέρια Όπως ήδη γνωρίζουμε μοιράζονται σύνορα με την Τουρκία..
Μέχρι να μας φέρει ο Τόμσεν και ο Σόιμπλε την ΄΄ανάπτυξη΄΄ ας είμαστε πιο προσεκτικοί στους αφορισμούς μας περί  επάρατου δημοσίου μετά από κάθε κρασοκατάνυξη δίπλα σε κάποια παραλιακή ταβέρνα μέσα στην αποχαύνωση του καλοκαιριού . Υπάρχουν άνθρωποι και περιοχές που έχουν ανάγκη από ισχυρό κράτος και δημόσιο τομέα, άνθρωποι και τα μέρη τους τα οποία μεσολαβούν μεταξύ των καλοκαιρινών μας τόπων διακοπών και την Τουρκία του ισλαμικού κράτους


Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο hellenicsunrisecontact@yahoo.gr Όταν αντιγράφετε τα άρθρα του HELLENIC SUNRISE μην ξεχνάτε την αναφορά στην πηγή (αντιγραφή γίνεται με CTR+A)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων