AMOS HOCHSTEIN – ΗΠΑ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ


(Πεμ. 04/06/15 - 22:30)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ  
Για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές και ιταμές προειδοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό Greek Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διά μέσου του εδάφους της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη.
Φαίνεται πως οι υπερατλαντικοί μας «σύμμαχοι» δεν μπορούν να ανεχτούν ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το όφελος του ελληνικού λαού.
 
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την διέλευση του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο από το έδαφος της Ελλάδας, ένα έργο εθνικά, οικονομικά και ενεργειακά ωφέλιμο, που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της χώρας μας σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Που θα ενισχύσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει από το ethnos.gr, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, την σχετική ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, η οποία έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ
«ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ»
Προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι εάν «δεθεί» στο νέο αγωγό που θα κατασκευάσει η Τουρκία θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης, έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τη Διπλωματία της Ενέργειας, Αμος Χόχσταϊν. Η προειδοποίηση ήρθε σε μία στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο για την Κύπρο και τις συμμαχίες της στη Μεσόγειο, αλλά ήταν ιδιαίτερα κριτικός για την προσπάθεια «εισβολής» της Ρωσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας της ως της μόνης προμηθεύτριας χώρας στην ήπειρο.
«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Χόχσταϊν, «είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Και αυτή είναι ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έχει σχεδιάσει την αμερικανική ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, τόνισε ότι «έχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζον παίκτης. Θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και τη Βουλγαρία. Και η προηγούμενη αλλά και αυτή η κυβέρνηση έχουν εκφράσει υποστήριξη για το Νότιο Αγωγό και το διακαμπτήριο στη Βουλγαρία».
«Αλλά», συνέχισε, «υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τους αλλάξουν (σ.σ.: αναφέρεται στους Ρώσους), και μιλούν για να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μηχανισμό που θα φέρει αγωγούς από τον ίδιο προμηθευτή μέσω της Ελλάδας μαζικά για την προμήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτιστεί ένας νέος αγωγός, αυτός δεν μπορεί να αλλάξει καθώς καθιστά όλα τα άλλα σχέδια μη βιώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος».
Στη συνέχεια είπε ότι «δεν σας λέω κάτι που δεν έχω πει στους φίλους μου στην Ελλάδα, ήμουν εκεί πριν από 3-4 εβδομάδες για μία ήσυχη συνάντηση που όμως ήταν παντού στον τύπο και τους NYT αλλά σας λέω το ίδιο: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι ο δεσμός που ισχυροποιεί τη σύνδεση με την Ευρώπη, να είναι κεντρικό μέρος της λύσης για την Ευρώπη».
Στη συνέχεια εμμέσως έκανε έκκληση στην Ομογένεια να τοποθετηθεί εναντίον του τουρκικού αγωγού τονίζοντας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και πιστεύω ότι εσείς που ως κοινότητα νοιάζεστε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σχέση μας με την Ελλάδα και την ενίσχυσή της, σας λέω ότι είναι σημαντικό. Θα είμαι στη Βουλγαρία την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσω ακριβώς για τον αγωγό με την Ελλάδα, έχουμε συμφωνήσει να διαφωνούμε σε μερικά πράγματα, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε απολύτως».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, τόνισε ότι αυτές συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Ο ίδιος σημείωσε πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων