Αρμαγεδδών σε τράπεζες - Κούρεμα καταθέσεων αλά Κύπρου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καταλύτης για τις τράπεζες. 
Τα δημοψήφισμα είναι αυτό που θα κρίνει το τι θα συμβεί με τις καταθέσεις. Σε περίπτωση ρήξης οι καταθέσεις θα υποστούν μεγάλο πλήγμα.  
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι είτε μέσω «κουρέματος», είτε μέσω απώλειας της αξίας τους από τη μετατροπή τους στο νέο νόμισμα, οι καταθέτες θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις.  Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρήσει τον ELA στα τρέχοντα επίπεδα αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ, ενώ δεν προχώρησε ούτε σε κούρεμα της αξίας των ενέχυρων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην Αθήνα από τα ATMs φεύγουν πλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, περιορίζεται σημαντικά μέρα με την ημέρα
Η ουδετερότητα, μέχρι νεωτέρας, της ΕΚΤ δρα υποστηρικτικά καθώς δεν προσθέτει επιπλέον βάρη στις ελληνικές τράπεζες και αφήνει το σύστημα να συνεχίζει απρόσκοπτα την μάχη με τον χρόνο στην μέτωπο της ρευστότητας έως ότου ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της επόμενης Κυριακής.
Εντύπωση προκάλεσε χθες η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, καθώς και του υπουργού Οικονομικών ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, διότι πρόκειται για διαβεβαιώσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δίνονται τη στιγμή που το κράτος δεν εκπληρώνει βασικές υποχρεώσεις του ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές.
 
Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή Τρίτη, όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και η Φρανκφούρτη στείλει αεροπλάνα με χρήματα στην Αθήνα. Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σαββατοκύριακο θα εμφανιστούν προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ.
 
Οπως εκτιμούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία προετοιμασία για μετάβαση σε νέο νόμισμα (κάτι που απαιτεί πολύμηνη συστηματική προεργασία), το πιθανότερο είναι να διολισθήσουμε σε μια αφασία, με την κυβέρνηση να θέτει τη χώρα σε τροχικά εκτός ευρώ και την ΕΚΤ να προχωρά σε νομικές ενέργειες που θα οδηγήσουν το σύνολο των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και, εν συνεχεία, στην ενεργοποίηση της εκκαθάρισής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην εθνικοποίησή τους και στην ανακεφαλαιοποίησή τους με νέο νόμισμα.
 
Σε περίπτωση, πάντως, που προχωρούσε η εκκαθάριση εντός ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή, και με το Δημόσιο σε κατάσταση χρεοκοπίας, θα μηδενιστούν σειρά περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που συνδέονται με το κράτος (ομόλογα, έντοκα, αναβαλλόμενος φόρος, κ.ά.), τα οποία όχι μόνο θα εξανέμιζαν τα κεφάλαια των τραπεζών που σήμερα είναι 27 δισ., αλλά θα βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια.
 
Έτσι, οι τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν με τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, και χωρίς συμφωνία υπάρχει κίνδυνος αντίστοιχου «κουρέματος» των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι η «εγγύηση» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι τα 2 δισ. του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν καταθέσεις ύψους...120 δισ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εθνικοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση με νέο νόμισμα, τότε οι καταθέσεις θα μετατραπούν στη νέα δραχμή και, εξαιτίας της υποτίμησης, θα χάσουν το 50% περίπου της αγοραστικής τους δύναμης. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώνει σταθερά την αξία του νέου νομίσματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων