Τα ρωσικά όπλα θα βοηθήσουν να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος

Russian arms in Syria
 
29 Σεπτεμβρίου 2015 Γεβγκένι Κρούτικοφ
Με ποιο τρόπο ακριβώς πρέπει η Συρία να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά όπλα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα;
Η επιλογή των στρατηγικών στόχων διαμορφώνεται με βάση την ανάλυση της δομής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), κατά πρώτο λόγο του συστήματος των μετόπισθεν, του ανεφοδιασμού και των ιδιαιτεροτήτων της τακτικής που πρέπει να ακολουθηθεί. Το ΙΚ απεδείχθη εξαιρετικά ευάλωτο στον τομέα του ανεφοδιασμού παρά τις σημαντικές οικονομικές του δυνατότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Επιπλέον, λόγω της ταχείας προέλασης προς τα βόρεια και βορειοδυτικά, το ΙΚ άπλωσε πολύ τις επικοινωνίες του.

Επομένως, οι πιο πλεονεκτικοί και σημαντικοί στόχοι σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον του ΙΚ, μπορούν να είναι οι βάσεις του στα μετόπισθεν, ιδιαίτερα οι μεγάλες αποθήκες καυσίμων, οι βάσεις επισκευών κοντά στο μέτωπο, καθώς και οι πομπές οχημάτων που μεταφέρουν καύσιμα και πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον στη διάθεσή τους αρκετές αεροπορικές δυνάμεις προκειμένου να ξεκινήσουν με επιτυχία τέτοιου είδους επιθετικές επιχειρήσεις. Τα σμήνη (12 μονάδες) των αεροσκαφών κρούσης Su-24 και ανάλογου αριθμού αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης Su-25 αρκούν σίγουρα, και αυτός ακριβώς είναι ο αριθμός που μεταστάθμευσε πρόσφατα από τη Ρωσία στη Συρία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.

Μερικές εβδομάδες τέτοιων επιχειρήσεων είναι αρκετές ώστε να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των προωθημένων τμημάτων του ΙΚ στην επαρχία Ιντλίμπ, γύρω από το Χαλέπι, στα προάστια της Δαμασκού και στο Ντέιρ Αζ Ζορ. Όλο αυτό το διάστημα όμως θα συνεχίζονται, όπως και τώρα, οι σκληρές χερσαίες μάχες σε μια σειρά από σημεία κρίσιμης σημασίας. Τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τρεις άμεσους στόχους. Ο πρώτος είναι να απωθήσουν τις δυνάμεις του ΙΚ και των συμμάχων του από τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού. Ο δεύτερος, να άρουν την περικύκλωση της στρατιωτικής βάσης στο Κουβέιρις στην περιοχή του Χαλεπιού. Ο τρίτος, είναι να αποκαταστήσουν τον πλήρη έλεγχο στο δρόμο Δαμασκού-Χομς.

Αναγκαία η απόβαση

Οι μάχες στα πυκνοκατοικημένα προάστια της Δαμασκού έχουν γίνει σφοδρότατες εδώ και περίπου ένα μήνα, όταν ο κυβερνητικός στρατός πραγματοποίησε μια αποτυχημένη αντεπίθεση. Εν τω μεταξύ, συγκεκριμένα αυτή η περιοχή μπορεί να θεωρηθεί η κύρια για την οργάνωση γενικής αντεπίθεσης προς την περιοχή της Παλμύρα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του ΙΚ στη Συρία γενικότερα. Σήμερα το ΙΚ έχει συγκεντρώσει στις συνοικίες αυτές τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις του, γι’ αυτό και η επίθεση του κυβερνητικού στρατού είναι δυνατή μόνο με σημαντικό πλεονέκτημα σε έμψυχο δυναμικό και υλικό. Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτή ακριβώς την περιοχή ίσως σταλούν οι σύγχρονοι τύποι ρωσικών όπλων, κυρίως τα άρματα Τ-90.

Αλλά και αυτή η υπεροχή δεν θα είναι αρκετή για να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί με ταχύτητα η επίθεση προς την Παλμύρα. Μεταξύ των προαστίων της Δαμασκού και της Παλμύρα υπάρχει έρημος με μερικούς δρόμους και στρατηγικές διασταυρώσεις. Το μοναδικό ίσως σημείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο συγκέντρωσης για την εφόρμηση, είναι η όαση Αλ Καρτιάιν. Διαθέτει σχεδόν τις ιδανικές συνθήκες για την απόβαση δυνάμεων με σκοπό να αποκοπούν οι συγκεντρωμένες στα προάστια της Δαμασκού ισχυρές δυνάμεις του ΙΚ. Μια τέτοια επιχείρηση είναι εφικτή εφόσον υπάρξουν αποβατικά μέσα, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ελικόπτερα μάχης και σύγχρονα τανκς

Η βάση της πολεμικής αεροπορίας στο Κουβέιρις είναι μπλοκαρισμένη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αλλά μέχρι πρότινος η φρουρά της μπορούσε με κάποιο τρόπο να εφοδιάζεται. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η αεροπορική ενίσχυση μαζί με τη μεταφορά κοντά στο Χαλέπι πιο σύγχρονων τεθωρακισμένων δυνάμεων θα προσφέρει επιτέλους τη δυνατότητα να αρθεί ο κλοιός στον οποίο βρίσκεται η βάση, γεγονός που θα σημαίνει και την έναρξη της απώθησης του ΙΚ προς την έρημο σε αυτό το σημείο του μετώπου.
Ο στρατηγικός δρόμος Δαμασκού-Χομς είναι αποκομμένος αυτή τη στιγμή σε δυο σημεία. Ενώ όμως το πρώτο προβληματικό τμήμα (περίπου τρία χιλιόμετρα) είναι ακόμη δυνατόν να παρακαμφθεί, στο άλλο τμήμα το ΙΚ έχει καταλάβει ορισμένα σημαντικά υψώματα. Η απώθηση των δυνάμεών του από εκεί χωρίς τη χρήση πυροβολικού και ελικοπτέρων είναι πολύ δύσκολη και συνεπάγεται μεγάλες απώλειες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων