ΟΣΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΑΝ ΠΙΣΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ SOUTH STREAM ΤΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ

Ο Ενεργειακός Πανικός της Βουλγαρίας και Μία Σύγκριση με την Ελλάδα
Μια σειρά επαφών και δηλώσεων πολιτικών και διπλωματικών εκπροσώπων της Βουλγαρίας από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα δείχνουν τον ενεργειακό πανικό της γειτονικής χώρας. Αιτία του πανικού δεν είναι μόνο το ότι μετά τη ματαίωση του «δυτικής έμπνευσης» Nabucco, αλλά και του δυνάμει ανταγωνιστικού του, του ρωσικού South Stream, η Βουλγαρία δεν μπορεί να διεκδικήσει ρόλο «ενεργειακού κόμβου» στη ΝΑ Ευρώπη. Ακόμη πιο θεμελιώδης λόγος της βουλγαρικής ανησυχίας είναι ότι μακροπρόθεσμα η γειτονική μας χώρα δεν θα μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει τις ίδιες της τις ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Πραγματικά, μετά την «τιμωρητική» - προς τη Σόφια – ματαίωση του ρωσικού πρότζεκτ του South Stream από τη Μόσχα, η Βουλγαρία βλέπει πως σε λίγα χρόνια, όταν, μετά το 2019, οι αγωγοί μέσω Ουκρανίας πιθανόν να έχουν καταργηθεί, δεν θα έχει διασφαλίσει νέες πηγές αερίου. Επιπλέον, ως τότε δεν θα έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία αν δεν αναπτύξει τις κατάλληλες υποδομές και διασυνδέσεις. 


Την πραγματικότητα αυτή τη γνωρίζουν πρώτα-πρώτα οι ίδιοι οι Βούλγαροι. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα δήλωσε πως η χώρα της δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και πως οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι παραδοσιακά καλές. 
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας Κίριλ Ντομουστσίεφ, τόνισε πως: «Οι αγωγοί (σωλήνες) για τον South Stream βρίσκονται στο λιμάνι του Μπουργκάς και θα χρησιμοποιηθούν είτε για τον South Stream, είτε για τον Turkish Stream, ή για κάποιο άλλο έργο και θα υπάρξει κάποιο όφελος για τη Βουλγαρία. Κανείς δεν σταμάτησε να κάνει δουλειές με τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Ντομουστσίεφ, ο οποίος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η χώρα του είναι, ταυτόχρονα, υποχρεωμένη να τηρεί και τους κανόνες της ΕΕ της οποίας είναι μέλος.


Ο ίδιος ενεργειακός πανικός ερμηνεύει και την αλλαγή ρητορικής από τον Βούλγαρο Πρόεδρο Μπορίσωφ, ο οποίος θεωρείται από τη Ρωσία ως ο βασικός υπαίτιος της υπονόμευσης του πρότζεκτ του South Stream, ως εναλλακτική στο οποίο η Μόσχα προβάλλει, από τον περασμένο Δεκέμβριο τον Turkish Stream, που – αν υλοποιηθεί -θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία και θα διέρχεται από Τουρκία και Ελλάδα. Ο Μπόικο Μπορίσωφ τον Ιούλιο δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι «ένοχη» για τη ματαίωση του South Stream, ενώ σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS, έσπευσε να τονίσει ότι η υποστήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «δεν είναι πολιτική θέση της Βουλγαρίας αλλά προέκυψε από έξωθεν πιέσεις». Τον Ιούλιο, επίσης, ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Βασίλι Νεμπένζυα ανέφερε ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να λαμβάνει ρωσικό αέριο, μέσω του κόμβου, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο του Turkish Stream.


Τον ενεργειακό αυτό πανικό της Βουλγαρίας είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεται η Ουάσιγκτων, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι μεθόδευσε την ανατροπή της κυβέρνησης Ορεσάρσκι ώστε να εξασφαλιστεί η ματαίωση του South Stream. Έτσι εξηγείται και το ότι στη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης στις 19 Αυγούστου - ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου - με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέηβιντ Πηρς, συζητήθηκαν και ο ΤΑΡ και ο IGB, ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός. Κι αν δεν πρόλαβε ο κ. Σκουρλέτης να συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αρμόδιο για θέματα ενεργειακής πολιτικής, κ. Άμος Χόχσταϊν, είναι βέβαιο πως θα τον συναντήσει και, μάλιστα, πολύ σύντομα, ο διάδοχός του, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Γκόλιας.


Και οι δύο αγωγοί είναι πιθανές πηγές αζερικού αερίου για την Βουλγαρία και οι ΗΠΑ επείγονται για την απρόσκοπτη και ταχεία υλοποίησή τους, ώστε η Σόφια να μην μπει τον πειρασμό να εξαγοράσει την «ενοχή» της προς τη Μόσχα … Μάλιστα, ο πειρασμός αυτός δε μοιάζει και τόσο θεωρητικός, καθώς, όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Πούτιν φλερτάρει με τη Βουλγαρία;», στις 22 Αυγούστου, «ο αγωγός Turkish Stream βρίσκεται στον αέρα και η Ρωσία δείχνει να μην υποστηρίζει τόσο κατηγορηματικά ότι από το 2019 θα σταματήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Συγχρόνως μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι έτσι ο South Stream μπορεί να έχει ξανά μία καλή ευκαιρία. Η Μόσχα δεν έχει παραιτηθεί επισήμως ακόμη από τη συνεργασία για τον αγωγό και αυτό ίσως να δείχνει κάτι».

Οπωσδήποτε, θεωρητικός σίγουρα δεν είναι και ο ενεργειακός πανικός της Βουλγαρίας, ο οποίος εκδηλώνεται με το έντονο ενδιαφέρον της για συμμετοχή της σε πρότζεκτ όπως ο «Κάθετος Διάδρομος» ( Vertical Corridor) - με τον οποίο, σημειωτέον, επιτείνεται η ενεργειακή της εξάρτηση από το πολύ πιο ολοκληρωμένο ελληνικό σύστημα υποδομών αερίου - ή ο Eastring
Ακόμη πιο φανερός γίνεται ο πανικός των Βουλγάρων για την ενεργειακή τους επάρκεια, από την πρόθεση της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν, να αναβιώσουν το πρότζεκτ του Nabucco, υποβάλλοντας σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είχε αποκαλύψει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Αζέρο Πρόεδρο Αλίεφ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Σόφια στις 4 Μαρτίου. Ο κ. Μπορίσωφ, βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ποιες ποσότητες θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό, από τη στιγμή που το Σαχ Ντενίζ 2 έχει δεσμεύσει τις ποσότητές του για τον ΤΑΡ, μετά τη γνωστή απόφαση του 2013. Και, φυσικά, η Βουλγαρία επείγεται για νέες πηγές αερίου ως το τέλος της δεκαετίας, τις οποίες δεν φαίνεται να μπορεί να παρέχει σε ικανοποιητικό βαθμό το Αζερμπαϊτζάν. 
Πάντως, το βουλγαρικό ενδιαφέρον για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν φάνηκε ξανά μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, με το «πακέτο ενεργειακής συνεργασίας» που πρότεινε ο Βούλγαρος πρέσβης στο Μπακού. Σύμφωνα με το αζερικό πρακτορείο ειδήσεων Trend, η Βουλγαρία προτείνει στο Αζερμπαϊτζάν τη συμμετοχή στην κατασκευή πρατηρίων, αποθηκών αερίου και διυλιστηρίων πετρελαίου, ενώ όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρέσβης, η χώρα του «ενδιαφέρεται για την αγορά αζερικού πετρελαίου και τα κυβερνητικά σχέδια κάνουν λόγο για 1 bcm ετησίως», ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη ποσότητα θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέλλον.

Ο ενεργειακός πανικός της Βουλγαρίας, τέλος, την οδήγησε, την περασμένη άνοιξη, να προτείνει στο Ιράν να υποστηρίξει με δικές του ποσότητες αερίου την αναβίωση του Nabucco. Κι αυτό, μολονότι όχι μόνο δεν έχουν αρθεί ακόμη οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, αλλά είναι γνωστό πως το Ιράν θα αργήσει για αρκετά χρόνια να αναπτύξει σοβαρές εξαγωγικές υποδομές, ώστε – μετά, βέβαια, την οριστική άρση των κυρώσεων – να μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με αέριο. Κι όπως είπαμε, η Βουλγαρία επείγεται …


Πάντως, πρέπει να παραδεχθούμε πως υπάρχει μία περίεργη ομοιότητα στη συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπορίσωφ και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αμφότερες επιχείρησαν να αλλάξουν «ενεργειακό στρατόπεδο» - η μία εναρμονιζόμενη με το γεωστρατηγικό της προσανατολισμό και η άλλη κάνοντας άνοιγμα προς τη Ρωσία που θεωρήθηκε προκλητική διαφοροποίηση από την πλευρά των ΗΠΑ. Επίσης, κατά περίεργη σύμπτωση, αμφότερες απευθύνθηκαν προς το – ακόμη, έστω τυπικά, διεθνώς απομονωμένο – Ιράν. Και αν η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα πως υπάρχουν είτε ολοκληρωμένες είτε σχεδιαζόμενες επαρκείς υποδομές (σταθμοί LNG, ΤΑΡ, διασυνδέσεις), που αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα που φαίνεται πως υπάρχει για τον Turkish Stream, στην περίπτωση της Βουλγαρίας υπάρχει απλά η ελπίδα πως η Ουάσιγκτων θα σπεύσει να διασφαλίσει ενεργειακά τη Σόφια ώστε να μην ξαναδελεαστεί από τα «θέλγητρα» της Μόσχας …

Το δίδαγμα, πάντως, και από την ελληνική και από τη βουλγαρική περίπτωση, είναι πως, και στην ενεργειακή στρατηγική, είτε πρόκειται να διαφοροποιηθείς είτε πρόκειται να εναρμονιστείς με τους ισχυρούς «συμπαίκτες» σου, απαραίτητο είναι να έχεις λάβει τα κατάλληλα ανταλλάγματα και να έχεις προνοήσει για τις δέουσες διασφαλίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, καταβάλλεσαι από ενεργειακό πανικό …
το hellenic sunrise τα εγραφε απο καιρο......

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Ε.Ε-ΗΠΑ. ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟΝ SOUTH STREAM


                                                                                     8-6-2014/ 18 :00

 Η Βουλγαρία σταματάει τις εργασίες για την κατασκευή του south stream μετά την αποτυχία να έρθει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. .Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία διεξήχθη αμέσως μετά την συνάντηση του με 3 Αμερικάνους γερουσιαστές -Τζων Μακέιν -Ρον Ντζόνσον και Κρίστοφερ Μέρφι ανακοίνωσε την απόφαση του για το σταμάτημα όλων των εργασιών και ενεργειών για την κατασκευή του αγωγού .


Στην συνάντηση Ορεσάρσκι και Αμερικάνων γερουσιαστών συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Βουλγαρίας στον οικονομικό και αμυντικό τομέα , θέματα που αφορούν την ενεργειακή απεξάρτηση και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο κ.Ορεσάρσκι δήλωσε :
''Συζητήσαμε το θέμα του south stream και τα ερωτήματά που τέθηκαν από την Ε.Ε.  σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομολογία.Τόνισα ότι το project θα συνεχισθεί μόνο αφού  διορθώσουμε τα όσα προκύπτουν από τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. Επίσης μου έγιναν γνωστές από τους γερουσιαστές οι προσπάθειες για την διαφοροποίηση των παροχέων φυσικού αερίου στην Ευρώπη βασισμένες στα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν (Σαχ Ντενίζ) και του νότιου ενεργειακού αγωγού ( σ.σ. ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ)
Πηγή άρθρου http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/south-stream_8.html
 
Στην ερώτηση εάν οι εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού θα υποστούν κυρώσεις και στο εάν θα υπάρξει αποζημίωση τους ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απάντησε :'' Προς το παρών υπάρχουν ερωτήματα από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Η εξέλιξη των πραγμάτων θα εξαρτηθεί από τις υποδείξεις των Βρυξελλών τις οποίες αναμένουμε.'' Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε εάν οι σχετικές διαβουλεύσεις θα γίνουν δημόσια ή όχι .
Μία από τις εταιρίες αυτές είναι η Ρωσική STROITRANSGAZ στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνέπεια της προσαρτησης της Κριμαίας .Την περασμένη Παρασκευή η πρεσβης των ΗΠΑ στην Βουλγαρία είχε προειδοποιήσει ευθέως την Βουλγαρική κυβέρνηση να μην αναθέσει στην παραπάνω εταιρία το έργο της κατασκευής του αγωγού στο έδαφος της.

O Αντοά Κολομπάνι  εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε  :
''Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η ευρωπαϊκή επιτροπή απέστειλε επίσημη επιστολή στην Βουλγαρική κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Βουλγαρία λόγω μη τηρήσεως την νομολογίας της Ε.Ε. σχετικά με τον south stream. Παρακαλέσαμε την Βουλγαρία να σταματήσει το όλο εγχείρημα τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκής επιτροπής και Βουλγαρίας. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών  (σχετικά με τα ενεργειακά θέματα) γιαυτό και επιβάλλαμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Βουλγαρία'' 


Ο Πλάμεν Ορεσαρσκι επίσης δήλωσε : ''Η επίσκεψη κορυφής από πλευράς ΗΠΑ σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη της περιοχής είναι σημάδι της όλο και πιο μεγάλης ευρωαντλαντικής  αλληλεγγύης ''http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/south-stream_8.html

Στην συνάντηση με τους γερουσιαστές συζητήθηκαν επίσης οι ευρωσκεπτιστικές τάσεις στην Ευρωπη αλλά και στην Βουλγαρία Μάλιστα δε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπερήφανα δήλωσε πως μετά τις ευρωεκλογές η χώρα του είναι από τις χώρες που δεν απέστειλα ευρωσκεπτικιστή βουλευτή στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζων Μακ Κέιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ομοθυμία τους στο ότι πρέπει να επιτευχθεί ενεργειακή αυτονομία της ανατολικής Ευρώπης κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να μην συνεργαζόμαστε με σχήματα που εξαρτώνται από την Ρωσία. Ο ΜακΚέιν επίσης δήλωσε ότι το θέμα του south stream πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και ότι ελπίζει  οι ευρωπαϊκές  εταιρίες  οι οποίες συνεργάζονται με Ρωσικές και οι οποίες έχουν υποστεί κυρώσεις θα ακυρώσουν τελικά την συμμετοχή τους στο εγχείρημα του south stream


Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεχθηκε τις ευχαριστίες για την συμμετοχή του Βουλγάρικου στρατού στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν 

Πλήρης και  ανευ όρων παράδοση στις ΗΠΑ και Ε.Ε............

Απόδοση από την Βουλγαρική : HELLENIC SUNRISE

πηγηhttp://www.dnes.bg/politika/2014/06/08/oresharski-razporedi-spirane-na-iujen-potok.228254

ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΛΟΓΩ SOUTH STREAM- Η Ε.Ε. ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

south stream
3-6-2014
UPDATE Κλιμακώνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί της Ε.Ε.εναντίον της Βουλγαρίας και του σχεδίου κατασκευής του Ρωσικού SOUTH STREAM στο έδαφος της. Διαβάστε παρακάτω τις προβλέψεις του HELLENIC SUNRISE που δημοσιεύθηκαν πριν από 15 ημέρες για την πιθανότητα  η Βουλγαρία να γίνει η θρυαλλίδα κοσμογονικών αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή μας .
20 -5-2014
Ο διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ πρόσφατα δήλωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου SOUTH STREAM θα φτάσει στην Βουλγαρία ως τις αρχές του 2015 και ότι αυτή η απόφαση είναι τελεσίδικη.
Ο SOUTH STREAM αποτελεί παλιό μας γνώριμο και είναι ο αγωγός που εδώ και χρόνια έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο από τα Ρωσικά παράλια της Μαύρης θάλασσας (Εύξεινου Πόντου) με υποθαλάσσια διαδρομή έως το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και από εκεί έως την κεντρική Ευρώπη. 

Το πλεονέκτημα του SOUTH STREAM είναι ότι παρακάμπτει την Ουκρανία η οποία ακόμα και πριν την σημερινή κρίση είχε αποδειχθεί μπελάς για τους Ρώσους ως ενεργειακό κόμβος. Η Ουκρανία εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι προμηθεύονταν αέριο για τις δικές ανάγκες από τους ίδιους αγωγούς που προμηθεύονταν  το αέριο και η Ευρώπη , έτσι ήταν αδύνατον να για την Ρωσία να διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία όταν δεν πλήρωνε διότι θα διέκοπτε και την παροχή σε όλη την Ευρώπη.
SOUTH STREAM
Έτσι η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος μπαταξής και οι Ρώσοι αναγκάσθηκαν δύο φορές το 2006 και 2009 να της κόψουν την παροχή αερίου με συνέπεια και η υπόλοιπη Ευρώπη να παγώσει.
Από τότε μάλιστα η Γερμανία συνειδητοποίησε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί από το αέριο των τρελών Σλάβων και μαζί με το Κατάρ επικεντρώθηκε στην καταστροφή της Συρίας με τον δήθεν εμφύλιο που ως στόχο έχει να κάμψει την θέληση του Άσαντ και να επιτρέψει το πέρασμα Καταριανού αγωγού αερίου από το έδαφος της Συρίας , αγωγός που θα καταλήγει στον αιώνιο έρωτα της Γερμανίας , την Τουρκία και από όπου θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Τελευταία μάλιστα , μετά την νεοναζιστική παρέμβαση της Γερμανίας η Ουκρανία έγινε ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον για να περνάνε αγωγοί αερίου και οι Ρώσοι εντείνουν τις προσπάθειες για την παράκαμψη της με τον SOUTH STREAM.
Όμως ο SOUTH STREAM παρόλο που θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης ΔΕΝ θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της Γερμανίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο γιαυτό και οι Γερμανοί είναι αναφανδόν αντίθετοι με τη κατασκευή του και όπως θα δούμε παρακάτω δεν θα διστάσουν να ''Συριοποιήσουν'' τα Βαλκάνια .
Η πηγή του άρθρου είναι το  http://hellenicsunrise.blogspot.gr
Οι Γερμανοί ως λύση για την ενεργειακή τους απεξάρτηση κατασκευάζουν τον TAP αγωγό που θα φέρνει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας θάλασσας μέσω Γεωργίας-Τουρκίας -Βόρειας Ελλάδας -Αλβανίας-υποθαλάσσια μέσω Αδριατικής -Ιταλίας  στην Ευρώπη.
ΑΓΩΓΟΣ TAP
Μάλιστα δε ο ΤΑΡ στην Ελλάδα πέρυσι παρουσιάσθηκε ως έργο υψίστης εθνικής σημασίας το οποίο θα δώσει δουλειές κτλ κτλ , πράγματα τα οποία βέβαια είναι αστεία , αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Οι Γερμανοί -όπως πάντα- έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό της Κασπίας θάλασσας διότι σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα περί κοιτασμάτων , τα κοιτάσματα του Αζερμπαιτζαν δεν είναι αρκετά να υποκαταστήσουν τα Ρώσικα και ότι η παροχη αερίου δεν θα καλύπτει τις ευρωπαϊκές ανάγκες.
Ωστόσο οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν την κατασκευή του SOUTH STREAM -το ίδιο και οι ΗΠΑ οι οποίες όμως δεν μοιράζονται τον ίδιο ζήλο- και να προωθήσουν τον ΤΑΡ .
Θυμάστε άλλωστε ότι ο Κ.Καραμανλής ο οποίος είχε αποδεχθεί το σχέδιο  σύνδεσης του South Stream με κάθετο αγωγό ως την Αλεξανδρούπολη είχε απειληθεί με δολοφονία και τελικά καθαιρέθηκε από την εξουσία.Όποιος αμφιβάλλει δεν χρειάζεται καν να κάνει έρευνα , απλά να παρακολουθεί την ενημερότητα , τα γεγονότα αυτά θα ''σκάνε '' καθημερινά πλέον σαν σκελετοί που πέφτουν από την ντουλάπα

Και εδώ αρχίζει το πανηγύρι.
Η Γερμανία -οκ οκ η Ε.Ε. - ήδη απειλεί και εκβιάζει την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να  μην δεχθεί την ολοκλήρωση του SOUTH STREAM .Όπως είπαμε παραπάνω το 2015 ο αγωγός θα φθάσει στο Μπουργκάς . 
Ήδη το ευρωκοινοβούλιο (sic!) ψήφισε εναντίον της κατασκευής του south stream και απαγορεύει στην Βουλγαρία να φτιάξει τερματικό σταθμό στο Μπουργκάς ο οποίος θα υποδεχθεί τον αγωγό. Η Βουλγάρικη κυβέρνηση όμως αρνείται να εκτελέσει την διαταγή της κομαντατούρ και έχει πέσει σε περιδίνηση .
Η Γερμανία χρησιμοποιεί την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το κόμμα GERB του μέχρι πέρυσι πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ για να δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι . 

Η Γερμανία για μια ακόμα φορά χρησιμοποιεί μεθόδους Ουκρανίας βάζοντας στην δούλεψη της ότι χειρότερο υπάρχει στην Βουλγαρία ,όπως έκανε και στην καημένη Ουκρανία.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  και οποίος έχει αναλάβει το έργο του εκβιασμού της απείθαρχης κυβέρνηση Ορεσάρσκι είναι ένα τυπικό παράδειγμα της μετακομμουνιστικής εποχής στο πρώην ανατολικό μπλόκ. 
Απόστρατος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών και σωματοφύλακας του Τεοντόρ Ζίβκοφ χρημάτισε δήμαρχος Σόφιας από το 2005 έως το 2009 και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013. Πολλοί κακοήθεις ισχυρίζονται ότι η εταιρία ιδιωτικής ασφάλειας και σωματοφυλάκων που δημιούργησε στο χαώδες περιβάλλον αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού  χρησιμοποιούνταν ως προκάλυμμα για παράνομες δραστηριότητες  και εκβιασμούς οι οποίοι τελικά τον ανέδειξαν στον πολιτικό στίβο, γεγονότα τα οποία δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ και αποτελούν απλά συκοφαντίες.
Υπήρξαν μάλιστα ταμπλόιντ εφημερίδες οι οποίες υποστηριζαν ότι όσο ο Μπορίσοφ ήταν πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει συνεργάτες του στις ιδιωτικοποιημένες εταιρίες ηλεκτρισμού ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων με στόχο την απομύζηση των κερδών τους.Ούτε αυτό βέβαια έχει αποδειχθεί.
Επίσης υπάρχουν κάποιοι συκοφάντες δημοσιογράφοι που γραφουν ότι συνεργάτες του Μπορίσοφ-κυρίως πρώην συνάδελφοι από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες- εξανάγκαζαν βιομήχανους  να τους μεταβιβάζουν τις επιχειρήσεις τους με αντάλλαγμα την διατήρηση της σωματικής του ακεραιότητας.Βέβαια όλα αυτά είναι ψέμματα. Επίσης ο Μπορίσοφ έχει κατηγορήθεί και για διανομή ηρωίνης από το Αφγανιστάν με στρατιωτικά Βουλγαρικά C130 σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως Κιργιστάν , Ουζμπεκιστάν .
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι αβάσιμες, απλά αποτελούν προσπάθειαα σπίλωσης του Μπορίσοφ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΚΟΣΜΟ ; ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ; ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ!!

Το 2013 ο Μπορίσοφ ως πρωθυπουργός είχε βάλει ''στο μάτι'' το πλειοψηφικό πακέτο των ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιριών στην Βουλγαρία.Ήθελε να το αποκτήσει αλλά οι εκβιασμοί του απέτυχαν.Σύμφωνα με κάποιους κακοήθεις Βούλγαρους δημοσιογράφους ο Μπορίσοφ διοργάνωσε διαδηλώσεις πολιτών ο οποίοι διαμαρτύρονταν για την υψηλή τιμή ρεύματος .Ο Μπορίσοφ έκοβε μεροκάματο σε χιλιάδες αθίγγανους και άνεργους οι οποίοι διαδήλωναν στην Σόφια .
Στόχος ήταν η πολιτικοποίηση του θέματος της τιμολόγησης του ρεύματος και την μείωση του με κυβερνητική απόφαση κάτω από την δήθεν λαική πίεση. Έτσι οι εταιρίες θα κινδύνευαν να χάσουν τεράστιο μέρος των προσόδων τους με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μετοχών τους.Ακριβώς τότε ο Μπορίσοφ θα προσέφερε στις εταιρίες διέξοδο αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο .
Ωστόσο οι υποκινούμενες διαδηλώσεις ήταν τόσο επιτυχημένες που συμπαρέσυραν όλο τον Βυλγαρικό λαό ο οποίος βγήκε στους δρόμους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μπορίσοφ να πέσει !!!
Έκτοτε ο Μπορίσοφ παρόλο που είναι αρχηγός της αξιωμαστικής αντιπολίτευσης ζει με το συνεχές άγχος ότι κάποιος θα ΄΄σκαλίσει '' το κυβερνητικό παρελθόν του και προσπαθεί πάντα να επανέλθει στην εξουσία με κάθε μέσο.

Αυτόν το άνθρωπο έχουν διαλέξει οι Γερμανοί ως την εμπροσθοφυλακή τους στους εκβιασμούς της Βουλγάρικής κυβέρνησης για την αποτροπή της κατασκευής του SOUTH SΤREAM.
Ο Μπορίσοφ έχει ήδη υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ορεσάρσκι αλλά αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Το σημαντικό είναι ότι συνεργάζεται στενά με το κόμμα των Τούρκων στην Βουλγαρία το DPC το οποίο δεν είναι αμελητέα δύναμη , αντιθέτως εκπροσωπεί 500,000 Βούλγαρους Τουρκικής συνείδησης που κατοικούν στον αντίποδα της Ροδόπης , στην επαρχία Κέρτζαλι.Οι 500,000 αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας και μάλιστα λόγω της υψηλής γεννητικότητας ο πληθυσμός των Τουρκόφρονων Βουλγάρων αποτελείται κυρίως από νεαρά άτομα .
Ο Μπορίσοφ ενω όσο ήταν πρωθυπουργός αποκήρυτε μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με το Τουρκικό κόμμα του Λιουτφέν Μεστάν , τώρα βρίσκεται σε συνεχείς επαφές σκαρώνοντας κάτι.
Το Τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας και η κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Για να καταλάβετε τι  μας περιμένει και εμάς διαβάστε το παρακάτω:
Στις περυσινές βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία (που 'οπως είπαμε ο Μπορίσοφ άθελα προκάλεσε μόνος του) όσοι  Τουρκόφρωνοι Βούλγαροι υπήκοοι ζούσαν μόνιμα στην Τουρκία είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους , δηλαδή στην Τουρκία , σε επιλεγμένα από την Βουλγαρική κυβέρνηση σημεία -εκλογικά κέντρα. 
Έ, το τι έγινε είναι εύκολο να το φανταστείτε.Καταρχήν για όσους υπήρχε η υπόνοια ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα από το Τουρκικό πηγαίναν στο εκλογικό κέντρο συνοδεία μπράβων της ΜΙΤ οι οποίοι απειλούσαν ακόμα και με όπλα.Επίσης οι εκλογικοί κατάλογοι μαγειρεύτηκαν και πολλοί ψήφισαν δύο φορές.Αποτέλεσμα ήταν το Τουρκικό κόμμα στην Βουλγαρία να αποτελεί με την δύναμη του ρυθμιστικό παράγοντα στη κυβέρνηση συνασπισμού.
Εάν η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της κατασκευής του αγωγού south stream όλα είναι πθανά, από πολιτική ανωμαλία μέχρι πολιτειακή με την εξέγερση των 500,000 Τούρκων του Κέρτζαλι.Το Κέρτζαλι όπως είπαμε βρίσκεται στο αντιπρανές , στην άλλη πλευρά της Ροδόπης και ενώνεται με την Ξάνθη και Κομοτηνή με συνοριακές διάβασεις Οι Τουρκόφωνοι Βούλγαροι  μουσουλμάνοι ως ευρωπαίοι πολίτες έχουν κατακλύσει την Βόρεια Ελλάδα και βρίσκονται φυσικά σε επαφή με το Τουρκικό προξενείο της Θράκης.Τι άλλο να πούμε πλέον , ο κίνδυνος έιναι προφανής 
Η Γερμανία ετοιμάζει μεγάλη αναταραχή στην Βουλγαρία , αναταραχή που θα βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τι αντιστάσεις της κυβέρνησης Ορεσάρσκι και της οποία τελικό στάδιο θα είναι η εξέγερση των Τουρκόφωνων και η Κοσοβοποίηση της νοτιοανατολικής επαρχίας Κερτζαλι .
Οι συνέπειες εκτός από την μετάδοση της στην Θράκη θα είναι και η αντίδραση της Ρωσίας η οποία δείχνει και είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει τον SOUTH STREAM.Η μορφή της Ρωσικής αντίδρασης θα κυμανθεί από την διπλωματική και οικονομική στήριξη της Βουλγαρίας έως και στρατιωτική εμπλοκή της .
Μην ξεχνάμε ότι εάν οι Τούρκοι του Κερτζαλι φθάσουν στο σημείο της εξέγερσης τότε η Τουρκία θα έχε κάθε λόγο να επέμβει εκτός από διπλωματικά και στρατιωτικά.
Η κατάσταση θερμαίνεται και εμείς στην Ελλάδα αναλωνόμαστε στην υπερψήφιση του ίδιου πολιτικού προσωπικού που είτε αδιαφορεί σε ύποπτο βαθμό για τα εθνικά θέματα και την Θράκη είτε πρεσβευει ότι η Θράκη αποτελεί εννιαίο Τουρκικό ΄'πράμα΄΄
Greek Spirit


Η Κομισιόν Ενεργοποιεί τη Διαδικασία Παράβασης Κατά της Βουλγαρίας Λόγω South Stream

ΠΗΓΗ http://www.energia.gr/article.asp?art_id=82333
Να ενεργοποιήσει τη διαδικασία παράβασης κατά της Βουλγαρίας αποφάσισε η Κομισιόν σχετικά με την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το έργο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει να τερματιστεί, δίνοντας στην βουλγαρική κυβέρνηση προθεσμία 1 μήνα για να απαντήσει και επισήμως στις ενέργειες της Κομισιόν.
«Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο βουλγαρικό έδαφος» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας προς τα μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει η βουλγαρική bTV.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας περιμένει «μια επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα θέσει τα θέματα στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί απαντήσεις και παρατηρήσεις από πλευράς Βουλγαρίας, και θα τηρηθεί η προθεσμία για την απάντηση. Η διαδικασία επιλογής του αναδόχου για το σχεδιασμό, την προμήθεια των υλικών, των κατασκευών, της κατάρτισης του προσωπικού και η θέση σε λειτουργία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream που υπαινίσσεται η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες και υπάρχουν επιχειρήματά στο βουλγαρικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Πλήρη στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες αυτές θα δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία έχει ενημερώσει εγκαίρως και λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με κάθε δράση που αναλαμβάνεται από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του έργου South Stream στο βουλγαρικό έδαφος. Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία, μαζί με τα κράτη-μέλη, μέσω των εδαφών των οποίων περνά ο αγωγός, συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για την επίλυση των νομικών ελλείψεων για το έργο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων