ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ-ΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΟΔΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (πηγή https://www.rt.com/news/324303-isis-oil-routes-turkey/ )


8-1-2016
Greek Spirit
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας θα λάβει χώρα , αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.Ο Πούτιν έχει μεγάλες ελλείψεις ακόμα στους εξοπλισμούς και το αρχικό του πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε το 2013 έχει ορίζοντα το 2024.Βέβαια είναι δύσκολο να παραταθεί η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια εφόσον και οι δύο πλευρές θα χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης. Η αυτή που κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους τουρκομάνους είναι επιζήμια και τις δύο χώρες.Η  Τουρκία έχασε την αγορά της Ρωσίας για τα κηπευτικά της και άλλες εξαγωγές του μεταποιητικού τομέα και φυσικά από την επόμενη τουριστική σεζόν θα χάσει τα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών.Όμως και η Ρωσία διακυβεύει πολλά επενδυτικά προγράμματα στην Τουρκία όπως ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, έργο που και οι δυο χώρες επιθυμούν την ολοκλήρωση του.
Ο πόλεμος δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον αλλά ο Πούτιν θα παίξει με την Τουρκία φέρνοντας την σε τόσο μειονεκτική θέση που ο Ταγίπ θα αναγκασθεί να υποχωρήσει άνευ όρων στο διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και από το ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, λαθρεμπόριο που αποφέρει στον ίδιο και την οικογένεια του αμύθητα κέρδη.
Πέρα όμως από τα κέρδη του Ερντογάν το λαθραίο πετρέλαιο συνεχίζει την υπόγεια διαδρομή του και καταλήγει μέσω Ισραήλ στην Σαουδική Αραβία η οποία έχει στεγνώσει από κοιτάσματα, ναι έχει στεγνώσει.
Η Σαουδική Αραβία εδώ και μήνες έχει σχεδόν επίσημα παραδεχθεί ότι έχει στεγνώσει , εντάξει το λέει με περίφραση, όπως ότι μέχρι το 2020 θα έχει επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια για το σύνολο της εγχώρια κατανάλωσή ρεύματος.
Παράλληλα η Σαουδική Αραβία  πρέπει να κρατά την παραγωγή σε υψηλά επίπεδά για να μπορεί να υπερβαίνει την ζήτηση και έτσι να κρατά τις τιμές τεχνητά κάτω προκειμένου να πλήξει την ρωσική οικονομία που επίσης βασίζεται τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η απόφαση για ρίξιμο των τιμών πετρελαίου πάρθηκε την 1η Απριλίου 2014 όταν ο Ομπάμα επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία όμως αποτελεί και πιστό σύμμαχο του Ισραήλ πλέον.Ο λόγος είναι ο κοινός τους εχθρός , το σιιτικό Ιράν.Βέβαια για το Ισραήλ το ότι το Ιράν είναι σιιτικό δεν σημαίνει κάτι, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το Ιράν αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το Ισραήλ.
Εν συντομία θα πούμε ότι μετά τους Παλαιστίνιους ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ είναι η σιιτκή και χρηματοδοτούμενη από το Ιράν οργάνωση ''Χεζμπολά'' στον Λίβανο με ηγέτη το σεΐχη Νασράλα. Η οργάνωση αυτή στο χαοτικό πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου είναι τόσο παραστρατιωτική με κανονικό στρατό αλλά και πολική με εκπροσώπηση στο λιβανέζικο κοινοβούλιο.Τελευταία οι μαχητές της πολεμούν στο πλευρό των Σύρων του Άσαντ και των Ιρανών μεντόρων τους , τους ''Φρουρούς της Επανάστασης'' στην Συρία εναντίον των τζιχαντιστών.Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 2006 για να αντιμετωπίσει την ιρανοκίνητη Χεζμπολά.
Το Ισραήλ πολύ ορθα υποστηρίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ως στόχο το Ισραήλ και όχι ειρηνικές εφαρμογές.
Σαουδική Αραβία αλλά και όλες οι χώρες της Αραβικής χερσονήσου έχουν συνάψει αμυντικό σύμφωνο με το Ισραήλ το οποίο  μπορεί ανα πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει τον αραβικό εναέριο χώρο εάν βέβαια επιτεθεί εναντίον του Ιράν.
Ο Πούτιν τελευταία χτυπώντας τα κομβόι με το λαθραίο πετρέλαιο απόν το ισλαμικό κράτος έχει καταφέρει να διαταράξει μια διαδικασία η οποία σε τελική ανάγνωση διατηρεί τις τιμές πετρελαίου χαμηλά.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου όμως δεν περιορίζεται μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Τουρκίας αλλά επεκτείνεται και με το  Ιρακινό  Κουρδιστάν .
Το Ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και καιρό έχει ανακηρυχθεί ημιαυτόνομο από την κυβέρνηση παρωδία του Ιράκ η οποία προσπαθεί να εξουδετερώσει τις αποσχιστικές τάσεις σιιτών , σουνιτών και Κούρδων ενώ παράλληλα αμύνεται κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει την δικιά του κυβέρνηση και πολιτοφυλακή , την δικιά του οικονομία και η μόνη υποχρέωση -που τηρεί κα το δοκούν -είναι να διατηρεί κάποιους αντιπροσώπους στο κεντρικό Ιρακινό κοινοβούλιο.
Η πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν , το Έρμπίλ, αποτελεί οικονμικό και μορφωτικό κέντρο όπου καταλήγουν τα κέρδη του  από τις επίσημες πωλήσεις πετρελαίου που ελέγχονται από τις ΗΠΑ αλλά και από τις λαθραίες προς την Τουρκία.
ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΜΠΙΛ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί αποτελεί ενα από τους κύριους φανερούς χρηματοδότες του Ερντογάν στις προεκλογικές εκστρατείες του. Όταν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 εισέβαλε το 2015 για πρώτη φορά στο βόρειο και δυτικό Ιράκ ο Μπαρζανί παρέμεινε ψύχραιμος και παρόλο που υπέστη κάποιες εδαφικές απώλειες ουδέποτε πανικοβλήθηκε εφόσον το Ισλαμικό κράτος είναι ιδιοκτησίας σαουδαράβων -Τούρκων και καταριανών με τους δύο πρώτους να αποτελούν τους καλύτερους πελάτες του σε λαθραίο πετρέλαιο.
Πριν από μια εβδομάδα η Τουρκία εισέβαλε με μια ταξιαρχία στο βόρειο Ιράκ και ο μόνος ο οποίος κάλυψε τον Ενρτογάν ήταν ο Μπαρζανί  την στιγμή που η κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση αλλά και οι Αμερικάνοι βγάζουν αφρούς από τον εκνευρισμό τους.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου πρέπει να συνεχιστεί τόσο για να χρηματοδοτείται μιζαδόρος Ερντογάν και ο υίος του Μπιλάλ αλλά και ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΣ , ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΊΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΊΠΕΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΧΑΜΗΛΑ.
Το Ισραήλ παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα διαθέτοντας τα λιμάνια του (Χάιφα-Aσχόντ) στην Μεσόγειο όπου καταλήγει το λαθραίο πετρέλαιο με τάνκερ από τουρκικά λιμάνια, κατόπιν μεταφέρεται δια ξηράς στο λιμάνι του Ασκελόν στην Ερυθρά θάλασσα όπου πλέον η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Οι Ρώσοι επιμένοντας και εμμένοντας στο σφυροκόπημα της διαδρομής του λαθραίου πετρελαίου δεν εκδικείται απλά αλλά προλειαίνει το έδαφος για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Είναι δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι η Σαουδική Αραβία έχει στεγνώσει και ότι συντηρείται και κρύβει το πρόβλημα με την εισαγωγή λαθραίου πετρελαίου αλλά είναι η αλήθεια.
Αφού ο Πούτιν δημιουργήσει έλλειψη πετρελαίου με την καταστροφή του δικτύου διακίνησης του από το ισλαμικό κράτος και ιρακινό Κουρδιστάν θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα το οποίο θα έχει ως στόχο την παρεμπόδιση εξαγωγών πετρελαίου-νόμιμου αυτή την φορά-πο τον Περσικό κόλπο.Από τον Περσικό κόλπο εξάγεται το 80% του πετρελαίου και αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη πέραν του ρωσικού.Από τον Περσικό κόλπο (Κουβέιτ-Κατάρ-Σαουδική Αραβία) ξεκινούν τα τάνκερ για την  Κίνα .
Σε βάθος χρόνου ο Πούτιν και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένταση με το κρατίδιο του Κατάρ .Κατάρ και Ιράν μοιράζονται τα ίδια κοιτάσματα στις θαλάσσιες ΑΟΖ τους και εδώ και καιρό έχουν αγεφύρωτες διαφορές.Βέβαια το Κατάρ αποτελεί κρατίδιο των 300,000 κατοίκων ενω το Ιράν υπερδύναμη 70 εκατομμυρίων. Στον ίδιο χρόνο η Αίγυπτος του Αλ Σίσι , του πιστού συμμάχου του Πούτιν που ελέγχει την διώρυγα του Σουέζ θα δημιουργήσει προσκόμματα στην διέλευση τάνκερ.
Η μείωση των εξαγωγών λόγω δυσκολίας στην διακίνηση θα δημιουργήσουν ενεργειακή κρίση της οποίας το μέγεθος μπορεί να κυμανθεί και η οποία θα ανεβάσει τις τιμές υδοργονθράκων.Μιας χαμηλής εντασης κρίση θα βοηθήσει την ρωσική οικονομία να ορθοποδήσει και να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα .
Ωστόσο για να συμβούν τα παραπάνω θα πρέπει να δεχθεί η Κίνα τον ενεργειακό στραγγαλισμό ή τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αγωγοί που θα φέρνουν σιβηριανό αέριο στην Κίνα και που άρχισαν να κατασκευάζονται το 2014 αλλά δεν θα είναι έτοιμοι για μερικά ακόμα χρόνια.
Άλλος σημαντικός παράγοντας για την καθυστέρηση του ρωσοτουρκικού πολέμου είναι η μη ολοκλήρωση του κολοσσιαίου εξοπλιστικού προγράμματος του ρωσικού στρατού και υπό αυτό το πρίσμα κάθε καθυστέρηση είναι επωφελής διότι όσο νωρίς εμπλακούν Ρώσοι -Τούρκοι και όσο πιο απροετοίμαστοι είναι οι πρώτοι ,τόσο πιο πολλά πυρηνικά θα πέσουν για να ισοφαρίσουν την έλλειψη συμβατικών δυνάμεων.
Παράγοντας επιτάχυνσης για την ρωσοτουρκική εμπλοκή είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 και η επικράτηση των ρεπουμπλικάνων έναντι των δημοκρατικών του Ομπαμα, των ρεπουμπλικάνων νεοσυντηριτικών που είναι γνωστοί και ως ΄΄γερακια του πολέμου''.
Σε κάθε περιπτωση ο Πουτιν θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια.
Ωστόσο για την Ελλάδα το ερώτημα είναι εάν και πότε θα υπάρξει ελληνοτουρκική εμπλοκή.

Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr Όταν αντιγράφετε τα άρθρα του HELLENIC SUNRISE μην ξεχνάτε την αναφορά στην πηγή


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι γεωπολιτικές στρατηγικές και κινήσεις δεν γίνονται από ένα μόνο παίκτη και για ένα μόνο λόγο. Πέραν αυτού δεν είναι απαραίτητο να επέλθει η κατάλληλη ωρίμανση δυναμικής για ένα παίκτη της σκακιέρας αλλά μάλλον ο κατάλληλος χρόνος ώστε να εξοντωθεί ο αντίπαλος πριν αποκτήσει την μέγιστη του δύναμη. Για τον λόγο αυτό εκφράζω αμφιβολία για το αν Δυτικοί-βλέπε Αμερικανοί- που διαθέτουν τωρα στρατιωτική υπεροπλία θα αφήσουν τους Ρώσους ή τους Κινέζους να ολοκληρώσουν την αύξηση δύναμης του πολεμικού οπλοστασίου τους. Στρατιωτικό αξίωμα. ΚΤΥΠΑ ΕΣΥ ΠΡΙΝ ΣΕ ΚΤΥΠΗΣΟΥΝ, πριν αποκτήσει ο άλλος δύναμη. ( Μια ευκαιρία που έχασε ανεπιστρεπτί η Ελλάδα στα ΙΜΙΑ). Με αυτή την ματιά θα πρέπει να δει κανείς πόσο έξυπνα παρέσυραν τους Ρώσους σε εμπλοκή στην Συρία χωρίς καν να αναμειχθούν οι ίδιοι, αλλά οι μισθοφόροι τους. Αν συνδυαστούν τα συμπεράσματα του άρθρου αυτού με τα αναφερόμενα στο προηγούμενο άρθρο σας «ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ» και ακόμη τις τάσεις των ανταγωνιστών να παραγκωνίσουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών ή τις επείγουσες ανάγκες του Ισραήλ για στρατιωτικό εκμηδενισμό του ΙΡΑΝ, ή τις βεβιασμένες μαζικές μεταναστεύσεις στην Ευρώπη, τότε οι λόγοι είναι πολλοί και το χρονοδιάγραμμα παγκόσμιας εμπλοκής μάλλον είναι πολύ-πολύ σύντομο. Απλά η Τουρκία είναι ο επόμενος καταλύτης ή λαγός.
Ο χρήστης GREEK SPIRIT είπε…
οι ΗΠΑ ΔΕΝ εχουν υπεροπλία. Η άποψη περί υπεροπλίας των ΗΠΑ αποτελεί περισσότερο προιον marketing παρα πραγματικότητα. Στον πόλεμο του κόλπου ενατίον του Ιράκ συμετείχαν 29 χώρες, ενα εκατομμύριο στρατού.Οι ΗΠΑ ΔΕΝ -ΔΕΝ μπορούν να συγκεντρωσουν την ίδια δύναμη πάλι. Οι Ρωσοι μπορούν, η Τουρκία και η Συρία είναι συνέχεια της γεωγραφίας τους, πως το λένε, είναι μια ευθεία , δεν χρειάζεται πολυδάπανη πολυεθνική εκστρατεία για να ειβάλουν με 150,οοο στρατού, ούτε και ιδιαιτερη διοικητική μεριμνα. Με την βοήθει με Αρμενίας και Ιραν.Η Ρωσία ΔΕΝ παρασύρθηκε, πήγε μόνη της στην Συρια για να μνην γίνει ο αγωγός Κατάρ-Τυρκιας -Γερμανίας και χάσει την αγορα της ευρώπης και για να μην διαχυθεί ο ισλαμισμος στην Τσετσενία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων