Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα αργήσει λίγο ακόμα αλλά θα γίνει

Ο μπλε αγωγός έιχε σχεδιαστεί απο την Γερμανία αλλά η Ρωσία με την ανάμειξη της στην Συρία τον ακύρωσε

Greek Spirit
11-4-2016
Ο Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος θα αργήσει λίγο ακόμα , ίσως και μέχρι το 2024.
Οι λόγοι πολλοί, τόσο για την τέλεση του όσο και για την καθυστέρηση του.
Οι συνθήκες είναι ώριμες, ωστόσο οι παίκτες δεν ε΄χουν λάβει ακόμα τις θέσεις τους, ή έστω, έχουν ακόμα πολλά να χάσουν.
Η παρουσία της Ρωσίας στην Συρία και οι στρατιωτικές και διπλωματικές νίκες της καθυστερούν την έναρξη του Γ΄ΠΠ.
Η Ρωσία έπαιξε κυριολεκτικά καταλυτικό ρόλο βοηθώντας το καθεστώς Άσαντ στην Συρία, ακυρώνοντας έτσι τον σχεδιασμό ΗΠΑ-Γερμανίας-Κατάρ (όπως και των Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας) για την δημιουργία του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, ενός συμπλέγματος αγωγών αερίου και πετρελαίου που θα καθιστούσε την Γερμανία ενεργειακά ανεξάρτητη από την Ρωσία.
Από το 2013 έγραφα ότι η αιτία του πολέμου στην Συρία ήταν η άρνηση της Συρίας να επιτρέψει στο Κατάρ και Γερμανία την διέλευση αγωγού από το έδαφος της, αγωγού που θα έφερνε το Καταριανό αέριο στην Γερμανία μέσω Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας-Αυστρίας.
Η Ρωσία βοήθησε την Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ διότι ο τελευταίος υπέστη πόλεμο ακριβώς λόγω της αρνήσεως το να συμπράξει στο εγχείρημα του αγωγού. Η Ρωσία βοηθώντας τον Άσαντ ακυρώνει και αναβάλει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο.
Η Ευρώπη δεν έχει άλλες σοβαρές ενεργειακές εναλλακτικές. Οι ΗΠΑ οι οποίες με το σχιστολιθικό αέριο εγχώριας παραγωγής ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση ακόμα και να το εξάγουν , στην περιπτωση της Ευρώπης αδυνατούν να βοηθήσουν λόγω απόστασης.Εξάλλου και το Κατάρ είναι μακριά, γιαυτό και σχεδιάστηκε ο αγωγός ο οποίος ποτές δεν έγινε.Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ακριβές και αργές.Οι αγωγοί το αντίθετο.
Μόνο που οι αγωγοί και όσοι επωφελούνται απ αυτούς  απαιτούν την πλήρη έλεγχο των χωρών που διασχίζουν.
Η νίκη της Ρωσίας απέδειξε την στρατιωτική αδυναμία ΝΑΤΟ-Ευρώπης και Τουρκίας.Οι στρατιωτικοί των παραπάνω χωρών και του ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ πολύ καλά ότι η Ρωσία παίζει στο δικό της γήπεδο εφόσον τόσο η ανατολική Ευρώπη όσο και η Μ. Ανατολή είναι προσβάσιμες στις ρωσικές μεραρχίες από ξηράς ενω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να οργανώσουν επιχείρηση αποστολής στρατευμάτων ανάλογη της ΄΄Καταιγίδας της Ερήμου'' .Μόνο που οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει.Το ΝΑΤΟ πλέον βασίζεται σε μερικές χιλιάδες μισθοφόρων και μερικές εκατοντάδες βαρεμένων φασιστών σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Συρία και η Γεωργία.
Οι χώρες της Μ.Ανατολής βρίσκονται σε διαδικασία βολιδοσκόπισης του ισχυρότερου πλειοδότη.Το Ιράν από την μία ενδίδει διπλωματικά στην επίθεση φιλίας του Ομπάμα, απο την άλλη συσφίγγει τους δεσμούς του με την Ρωσία και συλλαμβάνει Αμερικάνους στρατιωτικούς στα χωρικά του ύδατα και στο τέλος ενισχύει το πυρηνικό του πρόγραμμα ως παράγοντα ισχύος που θα το καταστήσει διπλωματικά ανεξάρτητο. Η πιο πολύφερνη νύφη σήμερα είναι το Ιράν το οποίο διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο, είναι σιιτικό και εχθρικά προσκείμενο προς την Σαουδική Αραβία και Καταρ, συνορεύει με το τελευταίο στην θαλάσσια περιοχή του Περσικού κόλπου όπου και μοιράζεται τα εκεί υποθαλάσσια αποθέματα αερίου.
Όποιος πάρει το Ιράν με το μέρος του έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά 50%
Οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράν μακριά από την αγκαλιά της Ρωσίας στερώντας της έτσι μια χώρα 80 εκατομμυρίων, με τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Τουρκία και τον Καύκασο.Οι ΗΠΑ θέλουν τα προορίζουν τα ενεργειακά αποθέματα  του Ιράν για την Ευρώπη τα οποία μαζί με αυτά του Κατάρ θα τροφοδοτήσουν την Γερμανία και τους εταίρους της όταν τελικά θα ξεσπάσει ο Γ΄ΠΠ. Πως άλλωστε θα μπορούσε κανείς να πολεμά εναντίον της Ρωσίας και την ίδια στιγμή να εξαρτάται ενεργειακά από αυτή.
Η Σαουδική Αραβία πλέον έχει ΄΄στεγνώσει'' από πετρέλαιο, ακόμα και οι Σαουδάραβες το παραδέχονται εμμέσως πλέον. Μια μικρή ανάσα πήρανε με τις λαθραίες εισροές πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο μέσω Τουρκίας και Ισραήλ έφτανε στην Σαουδική Αραβία και βαφτίζονταν σαουδαραβικό.
Η επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία ακύρωσε τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και Γερμανίας για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και ανάγκασε τις μεσανατολικές χώρες να λάβουν στάση αναμονής.
Εκτός από τους ελιγμούς του Ιράν ανάμεσα σε Ρωσία -ΗΠΑ και του θρησκευτικού εθνικισμού του και η Αίγυπτος είναι ανήσυχη παίζοντας σε τετραπλό ταμπλό. Η Αίγυπτος του στρατηγού Αλ Σίσι ενώ κατέβασε από την εξουσία την κυβέρνηση των ΄΄Αδελφων Μουσουλμάνων'' (της σαλαφιστικής οργανωσης που ελέγχονταν από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες των ΗΠΑ) διατηρεί καλές διπλωματικές σχέσεις με την Αμερική από όπου προσπαθεί να επωφεληθεί οικονομικά.Παράλληλα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ σε μια ιστορικής σημασίας θετικής καμπής στις σχέσεις τους μετά από τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 70 και της ρήξης των μετέπειτα σχέσεων τους με αφορμή το παλαιστιανικό.Σήμερα ο Σίσι συνεργάζεται με το Ισραήλ για τον έλεγχο της Χαμάς στην Γάζα.
Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί την κατ ουσία συμμαχία της Αιγύπτου με την Ρωσία; Όμως ακόμα κι έτσι τίποτα δεν εμποδίζει την Αίγυπτο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία Η Αίγυπτος συμμετέχει στο πόλεμο της Υεμένης πλάι στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και εναντίον των σιιτών Χούτις οι οποίοι υποτηρίζονται απο το Ιράν και την Ρωσία.
Το Ισραήλ με την σειρά του βλέποντας τις ΗΠΑ να χαριεντίζονται με το Ιράν βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων συμμαχιών και γεωπολιτικών προξενιών.Το Ισραήλ θεωρεί και έχει δίκιο το Ιράν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο και εχθρό του.Μετά το διπλωματικό άνοιγμα των ΗΠΑ προς το Ιράν, οι Εβραίοι στράφηκαν στην Ρωσία.Το μισό και πλέον υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποτελείται από Εβραίους γεννηθέντες στην ΕΣΣΔ. Η Ρωσία δέχθηκε μεν το αίτημα φιλίας του Ισραήλ αλλά γρήγορα το Ισραήλ κατάλαβε ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα επιτρέψει στους Εβραίους να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική όπως έκαναν με την Αμερική, και έτσι προς το παρών το Ισραηλ υπαναχώρησε.Το Ισραήλ έχει αέριο από την ΑΟΖ του το οποίο πρέπει να εξάγει. Επειδή βρίσκεται περικυκλωμένο από αραβικά κράτη τα οποία δεν εμπιστεύεται προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις.Η μία είναι υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας και ο άλλος υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ -Τουρκίας.Η δεύτερη λύση είναι πιο ρεαλιστική αλλά απαιτεί την υποχώρηση του Ισραήλ στις απαιτήσεις του Ερντογαν στο διπλωματικό επίπεδο, απαιτήσεις που είναι ταπεινωτικές για το Ισραήλ το οποίο τελικά προσπαθεί να διατηρήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία αλλα΄απο την άλλη δεν υπαναχωρεί σε βασικά ζητήματα διπλωματίας.
Όλοι περιμένουν να αναδειχθεί ο ισχυρότερος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο ισχυρότερος μέσα από τον πόλεμο των κυρώσεων, την μείωση των τιμών πετρελαίου, τον πόλεμο στην Συρία και την αναμέτρηση με την Κίνα. Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο θέμα με τον περιορισμό της κυριαρχίας της Κίνας στον Ειρηνικό . Η δε Κίνα έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες και ενώ τροφοδοτείται από τους Άραβες έχει συνάψει συμβόλαια για τροφοδοσία από την Ρωσία στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο η προσέγγιση Ρωσίας -Κίνας και η σύναψη ολοκληρωτικής συμμαχίας μεταξύ τους θα ορισθεί από την ικανότητα της Ρωσίας να ικανοποιήσει την δίψα της Κίνας για ενέργεια ειδάλλως η Κίνα θα ρέπει είτε να αλλάξει στρατόπεδο είτε να εισβάλει η ίδια στην Μ.Ανατολή προς εύρεσή κοιτασμάτων.
Ο Γ' ΠΠ πόλεμος θα αργήσει λίγο ακόμα και για ένα ακόμα λόγο .Η Ρωσία διεξάγει ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022-24.
Μέχρι τότε η Μ.Ανατολή αλλά και η Ελλάδα και Κύπρος , θα αποτελούν το μήλο της Έριδος εφόσον τα κοιτάσματα τους θα κρίνουν την έκβαση του Γ ΠΠ. Μέχρι τότε τα κυρίαραχα κράτη της Μ.Ανατολής θα παίζουν το παιχνίδι της αναμονής και του διπλωματικού φλέρτ καιροσκοπόντας μέχρι να ξεκαθαρίσει το οποίος θα είναι ο νικήτής στον αγώνα μεταξύ ΗΠΑ -Ρωσίας.Τα κυριαρχα κράτη είπαμε , όχι η Ελλάδα.
Ο Γ ΠΠ θα έχει πολλά μέτωπα ανάμεσα τους κι αυτό της ευρώπης η οποία δεν θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί στην Ρωσία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα αποθέματα και τους αγωγόυς της Μ.Ανατολής. Εάν η Ρωσία δεν αναμειγνύονταν στην Συρία τότε η Γερμανία θα ήταν ήδη ενεργειακά ανεξάρτητη με τον Νότιο Ενεργειακό Διαδρομο, η Τουρκία θα ήταν ήδη ένα ισχυρό κράτος ενεργειακός κόμβος και η Ρωσία θα είχε χρεοκοπήσει έχοντας χάσει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και την Τσετσενία της οποία οι αυτονομιστές πολεμούν στο πλάι του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσική ομοσπονδία θα διαλύονταν και οι ΗΠΑ θα έσπερναν τον όλεθρο παντου στον κόσμο με τοπικούς πολέμους  χαμηλής έντασης προσπαθώντας να περικυκλώσουν την Ρωσία και την Κίνα χωρίς απαυθείας στρατιωτική αναμέτρηση. 
Η ανάμειξη της Ρωσίας στην Συρία θέτει τις βάσεις για ολοκληρωτικό συμβατικό και πυρηνικό πόλεμο  εφόσον η απάντηση της Ρωσίας απέναντι στην δικτακτορία των αγορών και του μερκαντιλισμού είναι η στρατιωτική ισχύς και αναγκάζει την Δύση να επανεφεύρει και να επανιδρύσει τους στρατούς της.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με τα πετρέλαια στεγνά όπως γράφεις. .. και τον περίεργο νόμο να τρώνε οι άντρες τις γυναίκες τους. Αυτά στη Σ. Αραβία. Τι έρχεται;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων