ΤΟ ΜΕΤΑΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - H ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ

 

ΤΟ ΜΕΤΑΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


Εκατό χρόνια μετά την δημιουργία κρατών από τον τεμαχισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την συμφωνία Sykes-Picot του 1916 η Μέση Ανατολή ψάχνει ακόμη την εθνική της ταυτότητα και ακόμη περισσότερο ψάχνει την ψυχή της.

Η διαίρεση της πρώην Οθωμανικής Μέσης Ανατολής έγινε με τους Βρετανούς να έχουν ως πρωτεύον κριτήριο το πετρέλαιο, για το οποίο ήταν πολύ καλύτερα πληροφορημένοι και ισχυροί από τους Γάλλους, οι οποίοι επιθυμούσαν μερίδιο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρουσία στην Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία έγινε μεταξύ του Βρετανού Συνταγματάρχη Sir Mark Sykes και του Γάλλου διπλωμάτη Francois Georges-Picot. Παρ´ όλο που θεωρήθηκε αρχικά γαλλική επιτυχία, το πετρέλαιο για το οποίο ήρθαν στα χέρια στην διάσκεψη των Βερσαλλιών ο Clemanceau και ο Lloyd George, τελικά μετά από σειρά διασκέψεων και μυστικής διπλωματικής αλληλογραφίας, οι κυρίως ωφελημένοι ήταν οι Βρετανοί και οι εξαπατημένοι ήταν οι Άραβες όπως ευθέως αναγνωρίζει και ο Λόρενς της Αραβίας στα κείμενα του.

Με πλήρη αδιαφορία για τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, δημιουργήθηκαν κράτη-αμαλγάματα, όπως η Συρία και το Ιράκ, τριχοτομήθηκε το Κουρδιστάν και άρχισε η διαμάχη στην Παλαιστίνη.
ΠΗΓΗ http://kassandros.gr/2016/05/21/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%84/

Μετά τον Β´ ΠΠ, οι Βασιλείες εκεί κατέπεσαν προς όφελος των Μπααθικών έθνο-σοσιαλιστικών δικτατοριών. Τώρα πάλι με Δυτική παρέμβαση άρχισαν να ξηλώνονται και αυτές.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνοτικό. Η έλλειψη αποδεκτού εθνικού μύθου είναι ένα μόνο από τα προβλήματα της περιοχής.

Το Ισλάμ δεν αντιλαμβάνεται την έννοια έθνος-κράτος, δημιούργημα της Δύσης του 19ου Αιώνα, αλλά την έννοια του Χαλιφάτου που υπάρχει από καταβολής Ισλάμ.

Ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν πάντοτε ο Χαλίφης του Σουνιτικού Ισλάμ, και αυτή ήταν η νομιμοποίηση της εξουσίας του. Διοικούσε κατά τον Ισλαμικό Νόμο, την Σαρία.

Όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, Δυτικόφρων και άθεος δημιούργησε το κοσμικό κράτος της Τουρκίας, η Μέση Ανατολή βρέθηκε χωρίς ύπατο πνευματικό και κοσμικό ηγέτη, χωρίς Χαλίφη.

Παρ’ όλο που το η ίδια το επιθυμούσε, η Δύση δεν επέτρεψε στην Σαουδική Αραβία να αναλάβει αυτόν τον ρόλο λόγω πετρελαϊκών συμφερόντων.

Τώρα που οι δικτατορίες καταστράφηκαν δεν υπάρχει πολιτική δύναμη συνοχής. Ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει ισλαμικά νομιμοποιημένη εξουσία. Αυτό είναι το πολιτικό και πνευματικό κενό των χωρών αυτών.
Το κενό αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα προσπάθησε να καλύψει το Ισλαμικό Κράτος με την ανακήρυξη του Μπαγκντατί ως Χαλίφη.

Οι Άραβες εκτός από το πιθανό DNA δεν έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους. Δεν υπάρχει πλην γλώσσας και θρησκείας πολιτική και κοινωνική συνάφεια μεταξύ Σύρων, Μαροκινών, Αιγυπτίων, Σαουδαράβων (που είναι διάφορες φυλές) και λοιπών.

Το μεγάλο κοινό σημείο από πλευράς Δύσης των Αραβικών περιοχών και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και των πλησίον περιοχών είναι το πετρέλαιο όπως ο κατωτέρω χάρτης δείχνει. mm
Αυτό δείχνει και το πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα πού έγινε η μεγάλη αλλαγή και το πετρέλαιο δεν είναι πλέον θέμα προσφοράς αλλά ζήτησης και μάλιστα όχι από την Δύση όπου έχει αρχίσει η απεξάρτηση προς όφελος των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής εξάγει το 41% των παγκοσμίων εξαγωγών πετρελαίου και με τις χαμηλές τιμές το 2015 είχαν αξία 325 δις δολάρια.

Αυτό οδηγεί τώρα στις ακόλουθες συνέπειες.

Τώρα που οι Σαουδάραβες αντιπαρατέθηκαν πολιτικά και οικονομικά, ως αυτόχειρες, με τα πετρελαϊκά συμφέροντα των ΗΠΑ, η Δύση με σειρά ενεργειών οδεύει προς την επιταχυνόμενη απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη της περιοχής πλην αυτών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Ιράν έχουν ως μοναδικό ή κύριο έσοδο το πετρέλαιο.

Μην έχοντας άλλο τρόπο να ελέγξουν τους Λαούς τους, τα κράτη αυτά χρησιμοποίησαν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των υπηκόων τους με τα πετρελαϊκά έσοδα και την θρησκεία .

Όμως τώρα πού τα έσοδα από το πετρέλαιο πέφτουν η θρησκεία για τους Σουνίτες κυρίως είναι το μόνο που απομένει. Ισλαμισμός όμως χωρίς Χαλίφη, είναι για τους Σουνίτες, όπως ο Καθολικισμός χωρίς Πάπα για τους Καθολικούς.

Τα κράτη αυτά των οποίων οι Λαοί δεν έχουν μάθει την παραγωγική διαδικασία, ούτε την συμμετοχική δημοκρατία των εξελιγμένων κοινωνιών, είναι έτοιμα ή ήδη υποφέρουν από εσωτερική κατάρρευση όπως η Λιβύη, το παράδειγμα αποτυχημένου κράτους.

Τα παλαιά κράτη που προϋπήρχαν του πετρελαίου, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Τα αλλά κράτη θα μετασχηματιστούν. Υπάρχει ένας επί πλέον λόγος για αυτό. Στην εξελισσόμενη αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ για τον έλεγχο του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ενέργεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Αν τα κράτη της Μέσης Ανατολής μείνουν σταθερά αυτό θα επιτρέψει στην Κίνα με διακρατικές συμφωνίες να προμηθεύεται ομαλά πετρέλαιο. Αν τα κράτη καταρρέουν τότε η ομαλή τροφοδοσία της Κίνας και της Ινδίας θα δυσκολέψει.

Παράδειγμα αυτού είναι η Λιβύη που όταν διαλύθηκε έφυγαν από εκεί δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι, και η Κίνα έχασε μία σημαντική πηγή πετρελαίου.

Η κατάρρευση της Σαουδικής Αραβίας με την οποία η Κίνα διατηρεί άριστες σχέσεις ,διότι είναι κύριος προμηθευτής της σε πετρέλαιο, θα δυσκόλευε πολύ τον ομαλό εφοδιασμό της Κίνας με πετρέλαιο .

Ο θρησκευτικός φανατισμός, ο σχηματισμός των συνόρων με βάση τα Δυτικά συμφέροντα, η ανάγκη για νέα κρατικά σχήματα όπως Κουρδιστάν, Σουνιτικό κράτος μεταξύ Συρίας και Ιράκ και αποσταθεροποίηση στα κράτη του Περσικού Κόλπου οδηγούν σε πολυετή αστάθεια την Περιοχή.

Η Τουρκία, που είναι το μόνο Ισλαμικό κράτος στην περιοχή που έχει αξιόλογη Οικονομία και δεν παράγει πετρέλαιο, επέλεξε να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας εισέρχεται σε νέα φάση τώρα πού οι Ρώσοι προμήθευσαν με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους το ΡΚΚ και καταρρίφθηκε το πρώτο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο.
Το πως θα εξελιχθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Περιοχή της είναι επί του παρόντος απόφαση ενός μόνο ανδρός, του Ερντογάν.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι η πρώτη επιλογή είναι η βίαιη.
Η ευρύτερη Μέση Ανατολή θα είναι ασταθής για πολύ καιρό μέχρις ότου τα νέα σχήματα σταθεροποιηθού

Απο την παραπάνω ανάλυση του Κάσσανδρου προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Κίνα είναι απόλυτα εξαρτημένη  απο την Μ.Ανατολή στον ενεργειακό τομέα.Το 2014 το hellenic sunrise είχε δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο διαπραγματεύονταν αυτή ακριβώς την εξάρτηση της Κίνας, εξάρτηση που μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτική εισβολή στην Μ.ΑνατολήΔιαβάστε παρακάτω Greek Spirit 

 

Η Κίνα και Ρωσία σε κούρσα για την εισβολή και κατάληψη των κοιτασμάτων στην Μ.Ανατολή

2-4-2014

  Γράφει ο Greek Spirit

Σε προγενέστερο άρθρο εξετάσαμε  σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Τουρκία και Μ.Ανατολή (περισσότερα εδώ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/blog-post_24.html) Ωστόσο η Μ.Ανατολή αποτελεί πόλο έλξης και για την Κίνα η οποία αγωνιά για την διασφάλιση της ομαλής της τροφοδοσίας με υδρογονάνθρακες . Από το 2015 οι ΗΠΑ θα καταστούν ενεργειακά ανεξάρτητες λόγω εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του σχιστολιθικού αερίου στην επικράτεια τους .
Η Αμερική από το 2015 , το αργότερο το 2019 θα καταναλώνει λιγότερο φυσικό αέριο από όσο θα παράγει και για πρώτη φορά στην ιστορία θα καταστεί όχι απλά παραγωγός και ανεξάρτητη ενεργειακά χώρα αλλά και εξαγωγέας με ότι σημαίνει αυτό στην διαμόρφωση των τιμών  και  του ενεργειακού χάρτη διεθνώς  .Με άλλα λόγια η σχέση εξάρτησης και υποτέλειας  στους Άραβες λαμβάνει τέλος .


Η Αμερική σταδιακά αποσύρει την υποστήριξη της από τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου αλλά και από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν υποστηρικτή και προστάτιδα δύναμη των Σουνιτκών Αραβικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία-Κατάρ-Κουβέιτ- Η.Α.Ε. Ωστόσο  η οικονομική κρίση που σοβεί από το 2008 , οι μακροχρόνιοι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά κυρίως η ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου οδήγησαν στην πολιτική απεμπλοκής των ΗΠΑ από την Μ.Ανατολή. Οι Αραβικές Σουνιτικές χώρες πλέον βρίσκονται εκτεθειμένες λόγω των επεμβάσεων στην Σιϊτική Συρία και τον πόλεμο που συντήρησαν εκεί με την χρηματοδότηση τους αλλά και σε επεμβάσεις στην Αίγυπτο που παρόλο που είναι Σουνιτικη υπέφερε από τον φονταμελισμό των Αδερφών Μουσουλμάνων
Το κενό που δημιουργείται από την απόσυρση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος θα καταληφθεί από την Ρωσία και την Κίνα είτε από κοινού είτε μετά από διαγκωνισμό μεταξύ τους για την ανάδειξη νικητή. 

Η Κίνα αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για την Ευρασιατική Ένωση που οραματίζεται ο Πούτιν. Αποτελεί υπερδύναμη σε όλους τους τομείς , πληθυσμιακά ,οικονομικά και εδαφικά με ανερχόμενες μάλιστα τάσεις .Η οικονομία της Κίνας τα τελευταία χρόνια βασίστηκε στην μεταποίηση και την βιομηχανία με επιθετικό εξαγωγικό προσανατολισμό και αναπτύχθηκε σε σημείο ''υπερθέρμανσης'' .Οι Κινέζοι αξιωματούχοι πλέον φοβούνται την υπερέκθεση της οικονομίας σε εξωγενείς δυσμενείς παράγοντες όπως η Αμερικανική οικονομική κρίση . Η υπερανάπτυξη της Κίνας έχει εκθέσει την οικονομία της και σε εσωτερικούς κινδύνους όπως αυτός της δημιουργία ''φούσκας΄΄ στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ακινήτων αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ το 2008. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι στρέφονται πλέον στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της εσωτερικής αγοράς  η οποία αποτελείται από 1,3 δις κατοίκους και το φρενάρισμα των εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση οι ενεργειακές ανάγκες της Κίνας είναι τεράστιες και αυξάνονται συνεχώς. Οι  μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων εισάγονται από την Μ.Ανατολή (Ιράν-Αραβική χερσόνησο).Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διεισδύσει στην Κινεζική αγορά ενέργειας όσο έχει επιτύχει στην Ευρωπαϊκή και οι Ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι πολύ μικρότερες από αυτές προς την Ευρώπη.Ωστόσο η Ρωσία μετά την Ουκρανική κρίση με γοργά βήματα αλλάζει τον εξαγωγικό προσανατολισμό και υποδομές με στόχο την αγορά της Κίνας κάτι όμως που θα κοστίσει χρόνο.

Η Κίνα δεν έχει προς το παρόν άλλη εναλλακτική πηγή εκτός από την Μ.Ανατολή κάτι που την καθιστά ευάλωτη σε αστάθμητους γεωπολιτικούς παράγοντες. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ έγινε μόνο και  μόνο για να ακυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας για σύναψη ενεργειακών συμβολαίων με τον Σαντάμ Χουσέιν. Η θεωρία αυτή αξίζει περαιτέρω εξέταση υπό το πρίσμα της συμπληρώσεως της και όχι της απόρριψης της .Ίσως το σχέδιο των ΗΠΑ δεν ήταν απλά να εμποδίσει την εξόρυξη των Ιρακινών κοιτασμάτων προς όφελος της Κίνας αλλά και να εμποδίσει την Κίνα να εισβάλλει στρατιωτικά στην Μ.Ανατολή εφόσον το Ιράκ βρίσκεται ακριβώς πάνω στον μοναδικό άξονα στον οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν Κινεζικά στρατεύματα προς την Μ.Ανατολή. 
 Το 2010 η Κίνα μετά από δύο χρόνια επαφών με το Πακιστάν και Ιράν εξασφάλισε για πρώτη φορά στην Ιστορία άδεια για την διέλευση μαχητικών της αεροσκαφών Su 27 τα οποία είχαν προορισμό στην Τουρκία.Και εδώ αρχίζει μια σειρά  γεγονότων που δικαιολογούν τον όποιο φόβο για Κινέζικη εισβολή στην Μ.Ανατολή . Η άδεια που πήρε η Κίνα δεν αφορούσε μόνο την διέλευση των μαχητικών αλλά και την προσγείωση και ανεφοδιασμό τους στο Πακιστάν και το Ιράν.Οι άριστες σχέσεις των τριών χωρών οδήγησαν και στην σύναψη συμφωνίας με την οποία η Κίνα έχει το δικαίωμα τα χρησιμοποιήσει την πιο ορεινή  οδική αρτηρία του κόσμου  ''ΚΑΡΑΚΟΡΟΥΜ''
που διασχίζει το Πακιστάν κατά 800 χιλιόμετρα απο τα σύνορα του με την Κίνα έως το Ραβαλπίντι και από εκεί στα Ιρανικά σύνορα  για την μετακίνηση των στρατευμάτων της όποτε είναι αναγκαίο . Η ιστορική αυτή συμφωνία ανοίγει την μόνη δίοδο της Κίνας προς τα Ιρανικά σύνορα και την Μ.Ανατολή και η σπουδαιότητα της είναι τέτοια που η Ινδία  αισθάνθηκε να απειλείται από την προοπτική Κινεζικών στρατευμάτων στα σύνορα της που εξήγγειλε εργα οδοποιίας ύψους 10 δισ δολαρίων για την άμεση πρόσβαση στα Ινδοπακιστανικά σύνορα

Τα Κινέζικα αεροσκάφη όταν έφθασαν στην Τουρκία συμμετείχαν σε ασκήσεις με την Τουρκική αεροπορία με το όνομα Asian Eagle. Το ΝΑΤΟ επίσημα ανακοίνωσε δια του αντιπροσώπου του Πενταγώνου ότι είναι σίγουρο ότι η Τουρκία ως χώρα μέλος θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αποφυγή διαρροής πληροφοριών τεχνολογικής φύσης προς την Κίνα  η οποία δεν αποτελεί χώρα μέλος. Ωστόσο πηγές του Αμερικανικού  πενταγώνου δήλωσαν ότι θα είναι εγκληματικό να εκτελέσει η Τουρκία ασκήσεις με τους Κινέζους διότι θα αποκαλυφθούν οι ΝΑΤΟικές τακτικές και δόγμα αερομαχιών άποψη που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις προθέσεις των Κινέζων.Η σπουδή των Κινέζων για συνεργασία με την Τουρκική αεροπορία και την αποκωδικοποίηση του ΝΑΤΟικού δόγματος αερομαχιών φαίνεται και από  προσωρινή ''αμηνσία'' των Κινέζων σχετικά με την διαμάχη σε διπλωματικό επίπεδο για την μειονότητα των Τουρκογενών Ουιιγούρων στην επαρχία Xijang της βορειοδυτικής Κίνας.(Περισσότερα για τους Ουιγούρους και την διαμάχη που προκαλούν μεταξύ Τουρκίας και Κίνας εδώ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/ )

Το 2011 ένα χρόνο μετά τις παραπάνω ενέργειες της Κίνας o τότε Ρώσος υπουργός 'Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ υπέβαλε αναφορά στην Ρωσική προεδρία στην οποία περιέγραφε το αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για την Μ.Ανατολή και την στενή συνεργασία Κίνας -Πακιστάν -Ιράν σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Ρωσία διαβλέποντας τον κίνδυνο οι πρώιμες προπαρασκευαστικές ενέργειες της Κίνας να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατιωτικής εισβολής στην Μ.Ανατολή ενέτεινε τις διεργασίες για την υλοποίηση της Ευρασιατικής Ένωσης η οποία θα συμπεριλάμβανε την Κίνα αλλά και το Ιράν. Ωστόσο η Κίνα για να καταστεί μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης πρέπει να αισθάνεται καλυμμένη ενεργειακά , δηλαδή η Ευρασιατική Ενωση πρέπει να της εξασφαλίσει την τροφοδοσία με υδρογονάνθρακες .Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η παρούσα υποδομή της  Rosneft (κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων ) δεν επιτρέπει την εξαγωγή υδρογονανθράκων στην Κίνα σε μεγάλες ποσότητες και θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων πετρελαιοπηγών σε ήδη διαπιστωμένα κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας για να καλυφθεί η Κινεζική ζήτηση. Συνεπώς η Μ.Ανατολή παραμένει η μόνη λύση για την Κίνα προς το παρόν.  

Η απόσυρση της Αμερικής από την Μ.Ανατολή η οποία άρχισε το 2011 με την απόσυρση του Αμερικάνικου στρατού από το Ιράκ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την απροθυμία για επέμβαση στην Συρία αλλά και διπλωματική προσέγγιση και αποστοχοποίηση του Ιράν ενθαρρύνει την Κίνα να στρέφει το βλέμμα της ανατολικά .Το 2020 οι ανάγκες της σε πετρέλαιο θα είναι 600 εκ.τόνοι τον χρόνο , ποσότητα που δεν μπορεί να καλύψει από την εγχώρια παραγωγή της παρά μόνο κατά 1/3 . 
Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 στέρησε από την Κίνα  την δυνατότητα εκτελέσεως των συμβολαίων που είχε συνάψει με τον Σαντάμ Χουσέιν για φθηνό πετρέλαιο.Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ουκρανία όπου  η πρόσφατη Γερμανική παρέμβαση πυροδότησε την κρίση συνέπεια της οποίας είναι για φέτος να μείνουν ακαλλιέργητοι οι σιτοβολώνες της χώρας.Η Κίνα έχει συνάψει συμφωνίες με την Ουκρανία για την απορρόφηση της παράγωγης της  σε σιτάρι και δημητριακά διότι οι εγχώριοι Κινέζικοι πόροι δεν επαρκούν.Η Ουκρανική κρίση θα στερήσει από την Κίνα σημαντικών ποσοτήτων τροφίμων .Η Κίνα είναι χώρα που για να εξασφαλίσει την επάρκεια σε πρώτες ύλες πρέπει  να βασίζεται σε άλλες χώρες οι οποίες αποδεικνύονται ασταθείς και ευάλωτες .  
Η αλλαγή του  προσανατολισμού της οικονομίας από τις εξαγωγές στην κατανάλωση που θα βασίζεται στην εσωτερική αγορά δείχνει ότι είναι έτοιμη να υποστεί την ρήξη των διπλωματικών και εμπορικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ και Ευρώπη σε περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλλει στην Μ.Ανατολή για να εξασφαλίσει το ενεργειακό μέλλον της.Εξάλλου πόσο θα μπορούσε να αντιδράσουν οι ΗΠΑ όταν σχεδόν όλο το εξωτερικό χρέος τους είναι σε μορφή ομολόγων στα χέρια των Κινέζων.

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι η Κίνα από την δεκαετία του 1990 βρισκόταν σε συνεχή ανησυχία και αναζήτηση για την ενεργειακή εξασφάλιση της με μόνο αξιόπιστο τροφοδότη την Μ.Ανατολή (Αραβικές χώρες και Ιράν) . Οι ΗΠΑ οι οποίες μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες εισέβαλαν στο Ιράκ για να εξασφαλίσουν τα κοιτάσματα του , να εμποδίσουν την διείσδυση της Κίνας στην Μ.Ανατολή αλλά και να στήσουν φράγμα σε ενδεχόμενη Κινεζική προσπάθεια για στρατιωτική εισβολή στην περιοχή.Οι φόβοι των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν το 2010 όταν ένα χρόνο πριν την απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ από το Ιράκ η Κίνα άρχισε μια σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών με στόχο την ομαλοποίηση όλων των παραγόντων για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Μ.Ανατολή. Η προετοιμασία αυτή άλλες φορές έγινε συγκαλυμμένα όπως η συνεκπαίδευση με την ΝΑΤΟική Τούρκικη αεροπορία και άλλες φορές ολοφάνερα όπως με την σύναψη συμφωνίας με το Πακιστάν και Ιράν για την διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος τους σε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο.Οι παραπάνω κινήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες απόν την Ρωσία η οποία έσπευσε να θέσει την Κίνα στο άρμα της Ευρασιατικής Ένωσης .Μέχρι σήμερα η Κίνα έχει επιδείξει καλή διάθεση και η ένταξη της στην Ευρασιατική Ένωση θεωρείται όλο και πιο πιθανή. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα της συμπληρώσεων του κενού που δημιουργείται στην Μ.Ανατολή με την αποχώρηση των ΗΠΑ. Η Κίνα παρόλο τις προσπάθειες για περαιτέρω σύσφιξης των ήδη άριστων σχέσεων με το Πακιστάν και το Ιράν βρίσκεται πιο μακρία απο την Μ.Ανατολή απο την Ρωσία. Εάν η Ρωσία καταλάβει την Μ.Ανατολή πρώτη τότε θα βγάλει την Κίνα από το δίλημμα της εισβολής και θα εισέλθει στην Ευρασιατική Ένωση αμέσως. Εάν η Ρωσία καθυστερήσει τότε η Κίνα θα πρέπει να εισβάλλει μόνη της και να αναβάλλει την ένταξη της στην Ευρασιατική Ένωση . Συνεπώς η έξοδος της Ρωσίας προς νότο μέσω Γεωργίας -Τουρκίας γίνεται όλο και πιο επέιγουσα και επιτακτική για την διασφάλιση της δημιουργίας της Ευρασιατικης Ενωσης
Όλα θα κριθούν το 2014 χρονιά στην οποία ο κόσμος θα υποστεί αλλαγές ανάλογες με αυτές που υπέστη μετά τον Β'ΠΠ


Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων