ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ : ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΟ 19,5 ΤΟΥ ΑΕ ΔΗΛΑΔΗ 98 ΔΙΣ ΛΟΓΩ ΠΤΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΑΝΕΡΓΕΙΑ -ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟ 2014 ΘΑ ΧΤΥΠΑΓΑΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

 Νέο οικονομικό μοντέλο προωθεί η Σαουδική Αραβία

  03 Ιούλιος 2016| Του Μιχάλη Αντωνιάδη

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι απίθανο οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν ακόμη και σε σημείο που οι κυβερνήσεις να καλύπτουν τις δημόσιες δαπάνες τους

Ο πρίγκιπας Mohammed δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πολλά για τις τιμές του πετρελαίου, γιατί ο στόχος του είναι να προχωρήσει πέραν της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Τονίζει ότι τώρα υπάρχει κίνητρο να παράγεται περισσότερο πετρέλαιο με στόχο την αύξηση των εσόδων για να βοηθήσει στη μετάβαση σε μια μετα-πετρελαϊκή οικονομία

Η νέα διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που προετοιμάζει ο πρίγκιπας, κ. Mohammed bin Salman, ευνοούμενος υιός του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz, έχει αποπέμψει Υπουργούς που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς ή ότι δεν συμβαδίζουν με τη νέα μεταρρυθμιστική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας Mohammed, αναγνωρίζοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι μη βιώσιμα και ότι είναι απίθανο να αυξηθούν λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου στο σύντομο μέλλον, πήρε απόφαση να προωθήσει νέο οικονομικό μοντέλο γνωστό ως «Vision 2030».
 ΠΗΓΗ http://www.sigmalive.com/simerini/world/344037/neo-oikonomiko-montelo-proothei-i-saoudiki-aravia

Το «Vision 2030» στόχο έχει να αυξήσει τον ιδιωτικό τομέα από το 40% σήμερα στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, την ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής οικονομίας και τον περιορισμό της εξάρτησης του πληθυσμού από τις κοινωνικές παροχές και τις επιδοτήσεις. Έτσι η αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία εργασιών είναι βασικά στοιχεία του προγράμματος.
Με στόχο τη στήριξη του προγράμματος αυτού ο Βασιλιάς, Salman bin Abdulaziz, έχει ανακοινώσει μια ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωση της κυβέρνησης. Αναφέρεται ότι από τα πιο γνωστά ονόματα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας που έχουν αποπεμφθεί, το πιο σημαντικό είναι του Ali al-Naimi, Υπουργού Πετρελαίου από το 1995, ενός ανθρώπου που κάποτε μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές με μια δήλωση. Σε αντικατάσταση του κ. Ali al-Naimi μαζί με νεαρούς τεχνοκράτες σε άλλα τμήματα έχει διοριστεί ο Khaklid Αl-Falih, πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco.
Τον περασμένο Μάιο, ο Khaklid al-Falih μετακινήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε αυτό που ήταν γνωστό ως Υπουργείο Πετρελαίου, και το οποίο τώρα έχει μετονομαστεί σε Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Μεταλλευτικών Πόρων. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να επιβλέπει το φιλόδοξο πρόγραμμα του πρίγκιπα Mohammed και να προωθήσει την οικονομία πέραν της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Ειδικά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των σχεδίων του πρίγκιπα Mohammed για να ιδιωτικοποιήσει ένα ποσοστό της Saudi Aramco, πράγμα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου για τη δημιουργία $2 τρις στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, που θα επιταχύνει την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο μέχρι το 2030.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μετοχοποίηση της εταιρείας Saudi Aramco και στη συνέχεια τη διάθεση 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο νέος Υπουργός Πετρελαίου έχει ταυτόσημες απόψεις με τον πρίγκιπα Mohammed και πιστεύει ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η διατήρηση ψηλής παραγωγής σε μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από μη συμβατικές πηγές, όπως είναι το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο πρίγκιπας Mohammed έχει ήδη αναφέρει ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο και έδωσε ένδειξη ότι εύκολα μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή σε πάνω από 11 εκ. βαρέλια την ημέρα ενόσω το γειτονικό Ιράν προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς μετά από χρόνια κυρώσεων. Παράλληλα, ο πρίγκιπας Mohammed τόνισε ότι τώρα υπάρχει κίνητρο να παράγεται περισσότερο πετρέλαιο με στόχο την αύξηση των εσόδων για να βοηθήσει στη μετάβαση σε μια μετα-πετρελαϊκή οικονομία.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στο παρελθόν οδηγούσε σε σχέδια μεταρρυθμίσεων, αλλά τελικά εγκαταλείπονταν όταν οι τιμές αυξάνονταν. Εκείνο που καθιστά τα τελευταία σχέδια της Σαουδικής Αραβίας αξιόπιστα είναι η αναγνώριση των διαρθρωτικών αλλαγών στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι απίθανο οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν ακόμη και σε σημείο που οι κυβερνήσεις να καλύπτουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά όπλων στον κόσμο και ο πρίγκιπας Mohammed επιθυμεί όπως αυξήσει την ντόπια παραγωγή όπλων από το 2% τώρα, στο 50% μέχρι το 2030.

Τα οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας έχουν υποστεί καθίζηση από τότε που μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου το 2014.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου από $115 το βαρέλι στα $27 τον περασμένο Ιανουαρίου οδήγησε στη μείωση του προϋπολογισμού και τη μείωση επιχορηγήσεων ενέργειας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που ανήλθε στα $98 δις στο τέλος του 2015. Ακόμη και με τις σημερινές τιμές των $50 το βαρέλι δεν υπάρχει σημαντική ανακούφιση. Στόχος τώρα είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η αύξηση των επενδύσεων από τη μεταλλευτική βιομηχανία, στη μεταποιητική βιομηχανία, στον τουρισμό. Στόχος είναι επίσης η προώθηση βιομηχανιών από τη ναυτιλία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κατασκευές, την τεχνολογία της πληροφορικής και τις μεταφορές.

Με επικεφαλής τον κ. Al Falih στο βασικό Υπουργείο Πετρελαίου και Μεταλλευτικών Πόρων έχει δοθεί και το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ελπίζει ότι η βιομηχανική ανάπτυξη, ειδικά η επέκταση της μεταποιητικής βιομηχανίας, που αποτελεί το ? της μη πετρελαϊκής δραστηριότητας, θα βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί από το 45% του ΑΕΠ στο 60% και να μειώσει την ανεργία από το 11,6% στο 7%. Η βιομηχανική παραγωγή είναι συγκεντρωμένη στην ανατολική πετρελαϊκή περιοχή και ασχολείται με τη μεταποίηση των χημικών και πετρελαϊκών προϊόντων. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επενδύσεων έχει αναδιαρθρωθεί και έχασε το πορτοφόλιο της βιομηχανίας, το οποίο τώρα αποτελεί μέρος του νέου υπερ-Υπουργείου Ενέργειας.

Ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει διοριστεί ο Ahmed al-Knolifey. Ο ρόλος όμως της Κεντρικής Τράπεζας ως θεματοφύλακα των assets της χώρας θα αλλάξει με τη μεταφορά τους στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων. Αναφέρεται ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων συστάθηκε το 1971 για να κατέχει μερίδια στις ντόπιες εταιρείες σε μια προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.
Τώρα δε θα αναλάβει και την ιδιοκτησία της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco για να καταστεί ένα κρατικό ταμείο ύψους $2 τρις. Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί κατά $580 κατά το 2015 και μειώνονται με ρυθμό $10 δις τον μήνα για να χρηματοδοτείται το δημοσιονομικό έλλειμμα, που κατά το 2016 προβλέπεται να φθάσει το 19,5% του ΑΕΠ. Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων θα χειρίζεται σημαντικά assets όπως είναι η Saudi Aramco, που θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των κρατικών assets όπως είναι και το μεγάλο συγκρότημα πετροχημικών προϊόντων Saudi Basic Industries corp.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
mantoniades@kpmg.com
Διοικητικός Σύμβουλος,
KPMG,
Λογιστικές,Ελεγκτικές, Φορολογικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
(Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του
συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες
της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων