Ξύπνησε η κυρία Μέρκελ σε σχέση με την Κίνα;

[2-12-2016]
♦ του Στάθη Καραπάνου*
shutterstock_317557784-400x565Υπολογίζεται πως το 2016, οι κινεζικές εταιρείες αγόρασαν κινητές και ακίνητες περιουσίες ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αριθμός οκτώ φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2015. Tους τελευταίους μήνες του 2016, οι γερμανικές αρχές έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στους Κινέζους επιχειρηματίες, διερευνώντας και σταματώντας κινεζικές προσπάθειες εξαγοράς γερμανικών εταιριών στον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος θεωρείται άκρως ευαίσθητος για την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας –το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση Aixtron. Η Κίνα απηύθυνε αμέσως κατηγορίες για κλείσιμο της γερμανικής αγοράς, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας του Βερολίνου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προχώρησε σε αντεπίθεση, ζητώντας η Κίνα να είναι αυτή που θα ανοίξει περισσότερο την αγορά της στις γερμανικές επενδύσεις.
Τώρα που και η Γερμανία νιώθει την ασφυκτική πίεση της προέλασης των Κινέζων επιχειρηματιών στην καρδιά της οικονομίας της, ίσως και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν να αρχίσει να υπερασπίζεται με περισσότερο ζήλο τα ευρωπαϊκά εμπορικά συμφέροντα στο σύνολό τους, στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ ήταν μάλλον απορροφημένη από άλλες προτεραιότητες όταν η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων γονάτιζε τις μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπορούσε να είχε προλάβει τις δυσκολίες του βιομηχανικού τομέα που πλήττουν πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, η Γερμανία επέβαλε μέσω Βρυξελλών μια εμπορική στρατηγική η οποία εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα γερμανικά συμφέροντα, με όφελος τις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Κίνα και ευνοϊκές συνθήκες για τις γερμανικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στην κινεζική αγορά. Οι άλλες χώρες εισάγουν πολύ περισσότερο από όσο εξάγουν.
Η Γερμανία τώρα πληρώνει τις συνέπειες των πράξεών της. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Κάποιος στην Ευρώπη πρέπει να προκαλέσει την Γερμανία σε πολιτική αντιπαράθεση, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό όνειρο να μην πέσει υπό τα πυρά των εγωιστικών σχεδιασμών της Γερμανίας.
* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Η Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έψαχνε να βρει σύμμαχο που θα την βοηθήσει να μπορέσει να κυριαρχήσει ξανά στην Ευρώπη. Τον βρήκε στην Κίνα, αλλά μόνο που τώρα λόγο ότι κλονίζονται οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε και απομακρύνεται η Μεγάλη Βρετανία θα ξανανιώσει τον εφιάλτη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πχ εκτός ότι την ευθύνη την ρίχνουν στο πολιτικό σύστημα και δικαιολογημένα βλέπουν ποιος κυρίως υποστηρίζει αυτό το πολιτικό σύστημα (Γερμανία). Η ιστορία τιμωρεί τις χώρες που αφαιρούν την ευημερία από τους πολίτες και εφαρμόζουν άδικες πολιτικές. Ότι σήμερα είναι πάνω αύριο είναι κάτω και το αντίθετο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι κινέζοι, οι γερμανοί και κάθε λογής καννίβαλοι νοιάζονται μόνο για τα κακόσυμφεροντά τους. Ισχύει το: τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας.
Τους ευχόμαστε να φαγωθούν μέχρι τέλους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων